• My Tweets

    Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

  • Share This Blog

    Bookmark and Share
  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 12 other followers

  • Blog Stats

    • 82,204 hits

Beware Facebook IPO Scams

Salam everyone,

I’m sure you have all heard about the upcoming MULTI-BILLION Facebook IPO. According to news report, Facebook Inc is on track to issue the IPO by the 18th of May this year.

The business world is abuzz with the news and speculation is rife about the offer price for the IPO, with estimates ranging from 30 to 50 dollars a share. Mark Zuckerberg, founder of Facebook Inc has valued the tech company at around a whopping 100 BILLION DOLLARS!

To compare, take Google Inc for instance; Google shares are trading at an average of 600 dollars per share on the NASDAQ with a total market cap of about 200 BILLION DOLLARS.In other words, one could speculate that the average share price of Facebook could reach as high as 300 dollars per share, maybe more.

So Facebook shares are very hot and everyone will want to get their hands on some, and so we come to the topic of my post: “Beware Facebook IPO Scams“. As Facebook Inc nears the date of its IPO, many unscrupulous individuals will want to take advantage of the hype. I personally have been approached by a certain individual claiming to be from some securities brokerage firm.

So this guy calls me up on my cellphone and introduces himself as a stock broker and says that he has Facebook shares to sell. Of course I was excited to hear that and so listened to his sales pitch. He was going to sell me 100 shares of Facebook at about 35 dollars a share. He tells me that he expects the shares to go up as much as 150 dollars a share within two to three months of the opening day.

Needless to say I was very excited as I could easily quadruple my money in a period of two to three months. He emailed me some forms for me to fill out and said that I have another 2 working days to complete the payment. Once I had the forms and went over them, I began to have doubts. There was no listing of the firm’s name in the SEC or FINRA website. The website address he gave did not reveal any kind of licenses of any sort. Alarm bells started ringing and I knew something funky was going on.

According to SEC regulations, you have to be a qualified investor to be able to invest in IPOs. Simply put, you need to have a net worth of at least One Million Dollars and have an annual income of at least 200K. Obviously I don’t have a net worth of USD One Million nor do I have an annual income of USD200K. Not yet anyway (here’s hoping).

So if you are approached by certain individuals or stock brokerage firms be sure to double check with the SEC and FINRA and always do your research. The question to ask is “Why me?” and if you never have any history of trading shares on the NYSE or NASDAQ, more often than not its a scam. The old adage of “if its too good to be true..” should always be kept in mind when dealing with dubious investments.

So be warned readers, and remember: A fool and his money will soon be parted.

Advertisements

How do you do the hudud that you do?

Salam everyone, today’s post title was inspired by That Effing Show episode with a similar title. Sorry guys I just couldn’t resist the temptation.

Anyway there has been much ado about hudud this past month, thanks to politicking by PAS and UMNO. A lot has been said, so I might as well chip in. Plus it’s been 5 months since my last post, so time to clean out the cobwebs.

Some if not most people have this perception that hudud is cruel. If you are like me, you probably recall images from Kevin Costner’s Robin Hood Prince of Thieves, where the hero is languishing in a prison waiting for his hand to be cut off. His tormentors are of Arabic descent, you can tell by the towels they have wrapped around their heads, obviously haha.

But is that the whole truth about Hudud? On a more serious note, Hudud is known by many as central to Islamic criminal law. I dare say that some people think that that is all to it. However there’s more to Islamic criminal law than just Hudud. I’m not a religious scholar so I don’t have the authority to explain in detail but I can refer you to this article on Wikipedia. It states that Hudud is one class of punishment for offences against Allah s.w.t. There are also Ta’zir (discretion of the judge), Qisas (retribution) and Diyya (compensation). So Islamic criminal law is more than just chopping off people’s hand or stoning them to death.

This is a video that I think gives a good explanation on the implementation of Hudud. It’s in Malay though but basically it explains that Hudud reserved for those who are truly irreverent. I mean visualize some psychopath, whilst wandering around in public, suddenly starts raping someone or robbing a bank, all nonchalant like, in plain sight. I don’t know about you but to me that is BAD ASS! Maybe just maybe he deserves to be punished according to Hudud. But in reality these things hardly ever happen. In most cases, the authorities will be hard pressed to get one credible eyewitness, let alone four.

So is Hudud impractical? The heavy burden of proof makes it very difficult but that is why there is still Ta’zir, Qisas and Diyya. To implement Islamic criminal law we can’t just implement Hudud, we have to implement the entire system otherwise there would be too many loopholes. In my opinion the current system in place already fulfills the precepts of Islamic criminal law. Like the Islamic criminal system, a lot of the work rests on the shoulders of the judge. It is up to the judge to hear witnesses’ testimonies, go through the evidence and then after thinking it through come to a decision. The judge is assisted by case law and the Penal Code which also contains the principles of Ta’zir, Qisas and Diyya. Ultimately it lies on the judges – who will rely on their own wisdom in interpreting the law or in the Islamic system, the Quran and the hadith.

There is still a lot to discuss on the topic but basically what I want to say is that most people are unclear on what Hudud really is and that they should understand that Hudud is just a part of Islam that if read independently may cause misunderstanding and cause this perception that Hudud is a cruel, flawed, anti-human rights law, when in reality Islam as a whole is not.

 

 

Tuntutan Harta Pusaka

Salam everyone,

I wrote an article for my wife’s blog. Please read it at http://salsalim.blogpsot.com. The title is “Tuntutan Harta Pusaka”. Please read and comment thank you.

Regards

Fake Eggs! An April Fool’s Joke???

Salam everyone

I am sure everyone has heard the news of the discovery of fake eggs in Penang. If you haven’t read this article from The Star.  Wow fake eggs? I wonder what’s next? I mean the very idea of fake eggs is ludicrous, where does the fake egg come from? Did a fake chicken lay the fake egg? Which begs the question: Which came first the fake chicken or the fake egg?

I am sure its just someone’s idea of an April Fool’s joke gone awry. As it only appeared in Pulau Tikus Market, I’m guessing its a prank from a local Penangite. Due to the furor in the news the prankster is probably to afraid to man up and take responsibility for all the mess the fake eggs has caused. Well the yolks on you man…

Penny Auction Sites, Scams?

Salam everyone,

Today’s post is about penny auction sites that purports to sell various items at very cheap prices. I am sure you have seen ads where things like Iphones, laptops, digital cameras etc were sold at ridiculously cheap prices. To the unsuspecting buyer a deep discount of up to 99% is surely enticing. But are these sites scams?

Websites like sharkybids.com or pennyauctions.com.my offer a free membership and a few free bids. They operate by charging members for every single bid they make. For instance a digital camera that’s worth about RM800 is being auctioned starting with the price of a single penny or cent. Each bid a member makes will move up the price by a penny.  So members start bidding in the hope that they may get to buy a digital camera for a very low price. After a certain period of time the bidding ends and the auction price ends up at, say RM10 for instance. A digital camera worth about RM800 being sold at 10 dollars is indeed a bargain and these websites (the legit ones at least) do honor the auction. So how do these websites actually afford to sell a camera at only 10 dollars?

Remember that every bid moves up the price by a single cent so if the final price is 10 dollars that would mean there would have been 999 bids. Every single bid makes money for the website. Most websites charge an average of RM 2 for every bid so 999 bids equals RM1998. So this means that the website actually make RM1998 and the RM10 from auctioning the camera. In this instance the website even makes a profit of RM1208. Pretty clever eh?

This is certainly a good business model for the webmaster as he can reap pretty large profits. The auction winner also gets a deep discount. However for the others that failed, they would lose the money they spent on buying those bids. So the model is similar to that of a lottery – the organizer reaps a huge profit by selling tickets and pays out to a sole lucky winner while the others just effectively burn their money for nothing.
So is this a scam? Well some might say that it is. If you are not well informed you might feel cheated at the end of the day, but if you are aware of the risks involved and willing to take the gamble then it is on your own head. So for those who like taking risks and gambling penny auctions are just the thing for you. Of course for Muslims like me, participating in such penny auctions would be haram as it is a form of gambling and thus forbidden in our religion. So now you know, until next time, Salam everyone.

Rumah Banglo 1 Tingkat – Taman Seri Rantau, Rantau Panjang, Mukim Kapar, Klang

PERHATIAN!!!!

Rumah Banglo 1 Tingkat di buka untuk jualan,
Type Bakawali dan Anggerik.

Projek oleh Payaguchi Corporation Sdn. Bhd.
Kini dalam pembinaan dan rumah contoh “ready for viewing”.

Dengan Geran Individu, Pegangan Kekal, Tanah Rezab Melayu,
Lengkap dengan Infrastuktur, keluasan tanah kira-kira 3900-4000 kps.

Selling Fast!!! Hanya tinggal 8 unit sahaja!!!
Hanya dengan harga RM285,000.00 sahaja!!!

Untuk gambar sila lawati BLOG ini.

Untuk maklumat lanjut atau ingin mengunjungi tapak pembinaan,
sila hubungi KEE THARIQ: 016-2962431

MLM & Network Marketing – Kebenaran Di Sebalik Tirai

MLM & Network Marketing: Kebenaran Di Sebalik Tirai

Salam semua,

Saya pasti apabila perkataan MLM dan Network Marketing disebut ramai orang yang akan mengeluh dan mencebik. Ayat-ayat seperti ini sudah biasa kedengaran:

“Ala MLM lagi ker? Aku tak minat langsung la”

“MLM? Ini bisnes penipu ni!”

“Aku malas buat Meeting Lewat Malam ni, tak ada masa la, lagi baik aku tidur je”

“Aku tak pandai la nak cari orang, tak tahu nak cakap macam mana”

Mengapa orang ramai mempunyai tanggapan yang begitu negatif terhadap konsep MLM dan Network Marketing? Malah terus terang saya kata kan saya juga mempunyai pandangan yang negatif terhadap MLM satu masa dahulu. Tetapi, tahukah anda bahawa menurut statistik KPDNHEP (kini dikenali sebagai KPDNKK), industri MLM telah menyumbangkan RM 5.2 billion kepada ekonomi negara pada tahun 2006 sahaja.

Setelah membuat kajian yang mendalam, saya ingin berkongsi teori saya dengan anda semua.

Pertama sekali saya ingin mendefinisikan apa itu MLM atau Network Marketing. Menurut website Wikipedia:

“(MLM) is a term that describes a marketing structure used by some companies as part of their overall marketing strategy.The structure is designed to create a marketing and sales force by compensating promoters of company products not only for sales they personally generate, but also for the sales of other promoters they introduce to the company, creating a downline of distributors and a hierarchy of multiple levels of compensation. The products and company are usually marketed directly to consumers and potential business partners by means of relationship referrals and word of mouth marketing.”

Definisi saya sendiri adalah ia merupakan sejenis strategi pemasaran yang digunakan oleh sebilangan syarikat dalam dunia ini. Ia merupakan strategi di mana syarikat menggunakan ahli-ahli untuk mempromosikan produk atau service yang disediakan untuk memberansangkan penjualan. In exchange, ahli-ahli akan diberikan bonus dan insentif-insentif yang lain.

Sistem pemberian bonus dan insentif terdapat pelbagai cara, dan saya rasa tak perlu nak ulas secara berlebihan kerana objektif kebanyakan syarikat adalah untuk memberikan bonus yang sebenarnya berterakan kepada kriteria-kriteria berikut:

1. Memastikan ada peratusan keuntungan untuk company
2. Menarik member baru dengan bonus menarik
3. Sustainability of payout atau mengelakkan “overpay”

Konsep sustainability ini berkaitan dengan kebolehan sesebuah sistem untuk menampung pembayaran bonus. Overpay berlaku apabila sistem itu menyebabkan company terpaksa bayar lebih dari pendapatan hingga terpaksa gulung tikar.

Pelbagai jenis produk dan servis yang ditawarkan oleh syarikat yang menggunakan sistem pemasaran MLM, daripada produk kesihatan hingga lah ke produk kecantikan. Di Malaysia sahaja, terdapat lebih 400 syarikat MLM dan di anggarkan lebih 90% menawarkan produk kesihatan atau health and wellness product, bermula dari minuman herba hingga ke rantai magnet.

Apakah sebenarnya perkara yang menyebabkan MLM mendapat tanggapan yang sangat negatif dari orang ramai? Rumusan yang boleh saya buat adalah kebanyakan orang yang menyertai program syarikat MLM dengan niat untuk membuat duit dan cepat meraih keuntungan semata-mata tanpa mengira apa jua jenis produk yang di jual. Jadi apabila mereka tidak dapat keuntungan yang dijanjikan dalam masa yang cepat, mereka akan cepat putus asa dan terasa diri ditipu. Contohnya:

Encik Ahmad menghadiri satu talk yang dianjurkan oleh syarikat XYZ Sdn Bhd. Setelah mendengar talk tersebut, Encik Ahmad terasa teruja dengan potensi pendapatan yang diwar-warkan oleh syarikat XYZ tersebut. Tanpa berfikir panjang tentang produk, dia terus menyertai program tersebut. Selepas beberapa minggu mencuba menarik orang lain untuk menyertai program tersebut, Encik Ahmad gagal dan terasa putus asa. Dia telah pun melaburkan duitnya dan yang tinggal hanya lah produk yang dia sendiri tidak tahu menahu tentangnya. Keadaan menjadi bertambah teruk apabila dia langsung tidak berjaya menjual produk-produk tersebut kerana di pasaran luar terdapat produk yang sama kualitinya tetapi di jual dengan harga yang jauh lebih murah. Kini dia menyesal menyertai program tersebut dan akhirnya dia rasa tertipu. Lantas dari itu Encik Ahmad membenci program MLM dan menyebarkan cerita negatif tentang program MLM kepada rakan-rakannya.

Beginilah situasi yang biasanya melanda orang yang menceburi bidang MLM. Begitu juga pengalaman saya sendiri bila menyertai program MLM suatu ketika dahulu. Kadangkala kita terlalu yakin dengan potensi pendapatan dan apabila kita tidak dapat mencapai matlamat yang kita kehendaki, secara kebiasaan orang akan berhenti dan putus asa. Tambahan pula kebanyakan orang stuck dengan barang yang banyak dan tidak boleh digunakan, malahan produk itu lebih mahal daripada harga pasaran. Inilah dimaksudkan dengan produk yang tidak bernilai. Emosi kecewa, geram dan marah orang-orang ini mendorong mereka untuk menganggap semua syarikat yang mengamalkan sistem MLM sebagai syarikat yang menipu.

Kini, cuba kita bayang kan sekiranya ada syarikat yang mengamalkan sistem MLM tetapi menawarkan produk yang bernilai ataupun produk keperluan, saya denga berani menjamin dan percaya bahawa orang yang menyertai program tersebut tidak akan rasa tertipu atau kecewa apabila mereka tidak dapat mencapai potensi pendapatan yang dijanjikan oleh syarikat, kerana produk yang dimiliki boleh dimanfaatkan untuk diri sendiri atau di dalam kes produk keperluan, orang ramai tidak ada pilihan melainkan membeli produk tersebut. tambahan lagi sekiranya produk tersebut tidak mempunyai persaigan dengan pasaran luar.

Another reason yang membuatkan orang tidak berminat dengan MLM adalah, fakta di mana mereka perlu mencari orang dan membuat sales pitch. Selalunya orang akan berkata mereka tidak tahu cara hendak membuat sales dan mereka kepada idea untuk mencari orang. Perkara ini sebenarnya berhubung kait dengan produk dan sistem yang ditawarkan syarikat tersebut. Jika produk adalah produk yang bukan keperluan dan kurang menarik minat, ia menyusahkan orang untuk membuat sales. Hakikatnya bukan semua orang ada bakat dalam membuat sales, jadi apabila syarikat mempunyai produk/servis dan sistem yang sukar diterangkan, orang akan gagal mempromosikan produk/servis tersebut. Tetapi jika syarikat menawarkan produk/servis yang bagus dan mudah dijual, ia menyenangkan kerja promosi. Bilangan orang yang perlu dicari berlainan antara syarikat, lagi ramai orang yang perlu dicari lagi membebankan ahli. Ini menyebabkan orang kurang minat dengan MLM atau network marketing.

Namun begitu, kita semua sebenarnya tidak sedar bahawa secara tidak langsung, kita semua mengamalkan network marketing dalam kehidupan seharian kita. Cuba bayangkan perumpamaan berikut:

En Ali menonton wayang GI Joe dan dia menyukainya. Pada esok hari, En Ali menceritakan kepada kawan-kawan beliau di pejabat bahawa cerita GI Joe adalah amat menyeronokkan. Dia yang ingin berkongsi keseronokkan itu, kemudiannya mencadangkan kepada kawan-kawan beliau untuk pergi menonton. Kawan-kawan beliau setuju dan pergi menonton wayang GI Joe.

Cerita di atas mungkin biasa anda dengar, mungkin anda sendiri pernah buat benda yang sama. Actually in my point of view, itulah network marketing yang sebenar. Kita menceritakan dan berkongsi dengan kawan-kawan tentang produk yang kita sukai. Cuma kita tidak diberi bayaran insentif untuk melakukannya. Syarikat yang menggunakan network marketing menggunakan kaedah ini untuk mempromosikan produknya. Cuma mungkin niat orang untuk berkongsi tentang produk telah berubah, bukan kerana suka tetapi kerana duit semata-mata. Ini telah menyebabkan konsep asal network marketing menjadi keruh.

Satu hakikat yang kita tidak boleh elakkan dalam apa-apa jenis perniagaan pun adalah faktor manusia. Manusia ada pelbagai ragam dan sifat. Jadi beberapa individu yang negatif boleh memberi bad impression yang akan effect the entire industry. Tidak kira sama ada syarikat MLM atau syarikat conventional, individu negatif sentiasa ada. Sebaliknya, individu yang positif boleh memberi kesan yang sangat baik kepada sesuatu industri tersebut. Pemimpin yang baik adalah amat diperlukan dalam mana-mana organisasi. Semua perniagaan memerlukan pemimpin yang baik, kalau tidak jelas dan nyata objektif perniagaan tersebut tidak dapat dicapai. Dalam network marketing, faktor manusia memainkan peranan penting kerana ia merupakan people-oriented business. Jika terdapat leader yang berkaliber yang boleh memimpin ahli untuk melaksanakan sistem dengan teratur, ada peluang besar untuk perniagaan itu berkembang. Ramai orang yang terlibat dalam network marketing gagal kerana tiada pepimpin yang betul. Mereka tertanya-tanya apakah langkah selanjutnya yang perlu dilakukan, arahan-arahan yang diberikan “upline” samar-samar dan kadang kala tidak praktikal. Jadi orang yang tidak mempunyai determination yang kuat, yang tidak menggunakan kreativitinya akan gagal. Tetapi dengan adanya pemimpin yang mengajar mereka langkah yang praktikal dan selalu memberi motivasi, kemungkinan untuk berjaya akan meningkat.

Oleh yang demikian, rumusan yang boleh saya buat adalah, Network Marketing merupakan satu sistem pemasaran yang berpotensi untuk melahirkan perniagaan yang berjaya dengan adanya produk yang berkualiti dan value for money, system yang mudah diajar dan ditiru dan leader yang supportive dan practical, sesebuah syarikat itu boleh pergi jauh.

Walaubagaimanapun, kita harus sentiasa berfikiran positif dan yakin, kerana sebenarnya tidak kira apa pun jenis perniagaan, sama ada MLM atau conventional, niat kita adalah penting. Kalau ikhlas, Insya-Allah kita akan berjaya dalam apa saja usaha kita.