• My Tweets

    Error: Twitter did not respond. Please wait a few minutes and refresh this page.

  • Share This Blog

    Bookmark and Share
  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 12 other followers

  • Blog Stats

    • 81,455 hits

Re:Tawaran Kerja Menaip


Salam everyone,

Recently I got in my mail an offer for a part time data entry job, or as the email subject put it: “Tawaran Kerja Menaip”. They asked me to reply to an address i.e. fast underscore advertise at yahoo dot com. Intrigued, I decided to reply and this was the following email that I got:

SEPATAH KATA DARI PENAJA
 
Terima Kasih Di Atas Perhatian Anda!
 
Salam Sejahtera,
 
Hi, Saya Norhazlin, Penaja Pekerjaan Menaip Dirumah, dengan ini ingin mengalu-alukan minat saudara/i untuk menyertai program kami.
 
Untuk makluman anda, program ini beroperasi dibawah kendalian Syarikat Autumn Paradise Sdn Bhd (734093-W), beribu pejabat di No 33-C Aman Puri, 52100 Kepong , MALAYSIA .
 
Mula ditubuhkan pada tahun 2000,syarikat ini telah berkembang dan telah  menawarkan pekerjaan kepada lebih 2,500 orang ahli. Operasi syarikat kami banyak tertumpu kepada khidmat pengurusan kerja-kerja pejabat secara online dan juga offline.
Tujuannya adalah untuk mengurangkan kos operasi sesebuah syarikat dimana mereka tidak lagi perlu menggaji pekerja sebaliknya hanya perlu mengupah kami untuk melakukan kesemua kerja-kerja menaip dan urusan pejabat bagi pihak mereka.
Secara tidak langsung mereka bebas dari tanggung jawab untuk menjaga kebajikan pekerja seperti membayar wang KWSP, tuntuan kerja lebih masa, cuti dan sebagainya. Apa yang mereka tahu kerja akan disiapkan oleh kami pada masa yang telah ditetapkan.
 
Dengan ini juga, mereka boleh menumpukan sepenuh perhatian mereka kepada usaha-usaha untuk mengembangkan lagi pasaran dan meneroka peluang-peluang perniagaan yang sedia ada di dalam negeri mahupun diluar negara.
 
Berkembangnya perniagaan mereka, maka bermakna lebih banyak pekerjaanya yang kami terpaksa lakukan. Dari itu, pertolongan dari saudara/i amatlah diperlukan.
 
Maklumat lanjut berkenaan pekerjaan-pekerjaan yang ditawarkan ini, adalah seperti di  TAWARAN KERJA MENAIP yang disertakan bersama-sama di bawah ini.
 
Walau bagaimanapun, jika anda masih lagi memerlukan penjelasan lanjut,setelah membaca TAWARAN KERJA MENAIP ini,anda juga dipelawa untuk mengajukan sebarang soalan berkaitan kepada saya di alamat email: fast_advertise@yahoo.com
 
Sekian, Terima kasih.
 
Selamat Bekerja & Untung Bersama..
 
 
 
Norhazlin Ibrahim
Autumn Paradise Sdn Bhd
EMAIL: fast_advertise@yahoo.com
 
TAWARAN KERJA MENAIP
 
Pemohon Sekalian,
 
Terima kasih kerana memohon.
Dengan bangganya, kami ingin memaklumkan bahawa, permohonan anda untuk bekerja dan seterusnya mendapat bayaran dari kami adalah dengan ini DITERIMA.
 
TAHNIAH!!!
Anda akan dibayar berdasarkan pekerjaan yang anda lakukan untuk kami seperti:
1-       Menaip Invoice, Surat menyurat,dan sebarang kerja-kerja menaip syarikat.
2-       Kerja-kerja perkeranian berkaitan penghantaran iklan
3-       Menghantar email iklan bagi pihak kami
4-       Melayari internet Untuk kami  dan mendapat bayaran
5-       Atau anda beritahu kami kebolehan anda dan kami akan cuba sedaya upaya untuk memenuhi keperluan anda
 
Kerja-kerja ini yang 99% adalah berdasarkan kerja MENAIP,adalah mudah dan senang untuk dilakukan oleh sesiapa sahaja yang berminat.
 
Selain itu, kami juga menawarkan latihan & tunjuk ajar secara on-line bagi mereka yang memerlukan, dan ia adalah PERCUMA. Ini secara tidak langsung dapat membantu mempertingkatkan lagi pengetahuan dan kemahiran anda dibidang IT dan Internet.
 
BERAPA BANYAK BAYARAN YANG ANDA AKAN PEROLEHI???
 
Itu semua terpulang kepada anda. Jika anda rajin dan berdedikasi, pulangan sebanyak USD1000 atau RM3,800 sebulan/mingguan/harian tidak menjadi masalah.
 
Untuk Proses Pembayaran, kami akan melakukannya pada setiap 7th hb setiap bulan ke akaun bank anda. Butiran lanjut mengenai akaun bank anda akan kami minta sebelum anda memulakan tugasan nanti.
 
Selain itu, kami juga terlibat secara langsung dengan akaun bank luar pesisir melalui internet seperti Paypal, Stormpay dan sebagainya, untuk memberi lebih perkhidmatan kepada pelanggan-pelanggan kami dan anda
 
Kepada mereka yang menunjukkan prestasi yang cemerlang, peluang kenaikan pangkat kepada Penyelia (Supervisor), Pengurus dan sebagainya juga ada disediakan.
 
Program Kerja Menaip yang kami sediakan ini pada dasarnya adalah percuma, tetapi disebabkan beberapa kerenah pekerja terdahulu seperti meninggalkan tugasan yang diberi separuh jalan dan tidak bersungguh-sungguh, maka pihak pengurusan syarikat sepakat utk memperkenalkan Konsep deposit wang Cagaran (refundable deposit) kepada  semua bakal pekerja baru.
 
Melalui konsep ini setiap peserta yang benar-benar berminat, dikehendaki untuk membuat bayaran deposit wang Cagaran (refundable deposit) sebanyak USD20.00 atau RM50.00 dimana wang yg dibayar ini akan dipulangkan balik kepada anda sebaik sahaja pendapatan bulanan anda mencecah RM100. Jumlah ini bolehlah dianggap kecil jika dibandingkan dengan perolehan bulanan anda nanti yg boleh mencecah sehingga RM3,800 sebulan.
Kami percaya melalui tugasan pertama sahaja anda sudah mampu untuk mencapai had minima yg ditetapkan ini dan seterusnya memperolehi kembali wang cagaran beserta pendapatan bulanan anda itu nanti.
 
Diharap anda memahami kedudukan kami yang terpaksa melayan ratusan pelanggan setiap hari.
 
Dari itu, hanya mereka yang berminat, dan mempunyai keinginan yang tinggi SAHAJA akan diberi TUGASAN ini..
 
Jadi Buktikanlah kesungguhan anda dalam menerima pekerjaan ini.
 
HARUS DIINGAT JUGA!!! TAWARAN KERJA MENAIP INI HANYA SAH UNTUK TEMPOH 3 HARI SAHAJA, BERMULA DARI TARIKH SURAT INI DIHANTAR, KEPADA ANDA.
 
Kami menanti pengesahan dari anda.
 
Terima kasih
 
 
 
Norhazlin Ibrahim
Autumn Paradise Sdn Bhd
 
Nota: Jika masih tidak jelas dengan penjelasan yang diberikan, saya ingin mempelawa anda, untuk mengikuti –  “Soalan Yang Kerap Ditanya (FAQs) Oleh Pemohon-pemohon  yang lalu dibawah ini.
 
 
 
 
BAGAIMANA UNTUK MELAKUKAN PEMBAYARAN DEPOSIT WANG CAGARAN (REFUNDABLE DEPOSIT)?
 
1-       Jika anda berada di Malaysia , Brunei , Singapura dan Filipina, Anda boleh melakukan pembayaran terus ke akaun seperti dibawah ini:
BANK : MAYBANK
ACCOUNT NO: 562553402447
TO: NORHAZLIN IBRAHIM
JUMLAH PEMBAYARAN: RM50.00
                 
SETELAH ANDA MENYELESAIKAN PEMBAYARAN DIATAS, SILA EMAILKAN KEPADA SAYA BUTIRAN SEPERTI BERIKUT SECEPAT YANG MUNGKIN:
 
1- Tempat bayaran dibuat
2- Tarikh dan masa bayaran dibuat
Selain itu, sila simpan slip pembayaran utk tujuan pengesahan kelak (jika diperlukan)
 
SETERUSNYA SAYA AKAN MENYEDIAKAN TUGASAN/KERJA MENAIP UNTUK ANDA LAKUKAN DENGAN SECEPAT YANG MUNGKIN SETELAH MENGESAHKAN PEMBAYARAN BERKENAAN DIBUAT DAN ANDA JUGA BOLEH MEMULAKAN KERJA PADA HARI YANG SAMA.
 
Terima Kasih.

So basically they are gonna pay me USD1000 or RM3800 a month! Woohoo! Right? But I’m a bit skeptical. When they ask me to pay RM50 as “administration fee” alarm bells start ringing in my head. So should we believe this Norhazlin character? We’ve heard of so many fraud cases where people pay fees and then end up with nothing. RM50 may not be much to certain people but that is still money. If they defrauded a thousand people that would be the easiest RM50K they would ever make…

I made a CCM search and found their company profile. It said that the company was incorporated in May 2006, although the email distinctly said 2000. The paid up capital is only RM2 and there is no update on the company’s financial statements. This Norhazlin is the director of the company and yet she wants you to deposit the money directly into her PERSONAL bank account. Not only does this smell fishy, it stinks of all other manner of dead aquatic organisms.

So come on people, most jobs that ask you to pay something in advance is not a real job. Steer clear of this obvious fraud. Remember, a fool and his money are soon parted…

111 Responses

  1. wow, ada jugak orang buat duit camni eh?

    • hahahahha…i baru je kene tipu dgn NORHAZLIN IBRAHIM tu, dia mkn RM50. tp tkpe la…biar ALLAH aje yg bls KERJA2 MULIA dia tu.

      • btol2..bende cmni xpatut pecaye..SUMERNYE TIIIPPUUU….I baru jek nk kene tpu..nsib bek jumpe ngn hamba ALLAH yg baik ni…die post sume email yg die email ngn MEN***NG NORHAZLIN IBRAHIM ni..mmg penipu besar..pecaye la kawan2 sume..better check company yg iklankn keje kt kite whether btol or scam..SAH!!! sume ni TIPU!!!!!!!!!

      • aku pon bru je kna tipu…melayang rm50 aku…adoi…selama ni aku cukup hati2 ngan benda2 cam ni tp tah cner aku bole terlepas pandang sume ni…tak pe la aku harap tuhan ad pembalasan yg setimpal untuk orang yang kejenye menipu macam ni…

      • Sy tgk iklan ni d mudah.com… Dr pmerhatian sy, thn dlu d kenakn bayaran sbanyak rm50 saje, tp skrng dh naik tau yuran nya rm100.00 Skrng sy sedang berbalas email dgn norazlin tu nk perangkap die.. sumbat dlm jail.. biar die mkn x sudah amek duit orng.. Sy msh blum tkena lg, tp rs nye sy seorng yg prihatin dgn nsb orng lain yg ksusahan.. Ade sape2 yg sokong saye tolong add dlm FB ya dan pm saya k.. Email add sy amoyshalala@yahoo.com.my

      • ya allah..aku dengar korang semua kene rm50..tapi aku ru je tdi bnk in rm 100 lagi tuh…cmner ni …aku gelisah dh ni…

  2. wow thariq youre like a real role model usahawan bumiputera these days eh. Shouldnt razman get these sort of emails. He’s a contractor, the policeman said so.

  3. “….it stinks of all other manner of dead aquatic organisms” …. hahahaha! very nice choice of words la bro!

  4. hey i got it too.. only, i got it from a somewhat ‘reliable’ source, my best friend’s cousin, someone i happen to know and trust (and adore~). but it’s unbelievable.. seriously.. who would actually pay rm3k just to get something typed..?

    i asked her bout it (i mean, wouldn’t u?) she told me to mail them.. so i did.. (doesn’t hurt to check it out right..?) got the same thing.. but the rm50 part.. oh. ok~

    why should we pay..? and janjinye rm3800, then there’s that ‘Bayaran: Bergantung kepada tugasan yang diberikan. ‘ la plk.. hmm~ suspicious la~ -_-

  5. I think there are many sites like that one
    we should be more careful with this pretty offers as it may be true and you may miss your only life chance as it doesn’t come back again

  6. bab mintak “advance” dulu tu yg mencurigakan~

  7. haha. sah dlm tempoh 3 hari. saje nak suruh register cpt2 la tu

  8. thanks for the info. aku kdg2 baca bnda2 cmni terasa jgk nk cuba..
    since bnda ni da terbukti scam xyh la aku pk2 agi. le delete terus la klu dpt agi email cmnih..

  9. Teruk tul org yg buat mcm tu kan. dah laa dapat duit haram…tak takut ker? nasib baik aku tak terpedaya walaupun hampir terpedaya!

  10. kite kena ingat satu perkara: kalau nak kerja tapi kena bayar dulu, tu SCAM ler namanya🙂 hehe

    • haha….tau takpe…ader pulak offer keje tapi mintak duit kite plak….hohohoho….kurang ajar sungguh penipuan itu…

  11. Hi,

    I just received the exactly the same email. Memang suspicious bila kena bayar RM 50 and at the same time duit tu kena di depositkan to her personal acc insteed of the company account..and the 3rd, I received the email at 1.30am..wondering?..

    But I consider nak try jugak tadi..but still thinking to do some google first la..mana tau ada sikit info, luckyly jumpa ur blog nie…

    I didn’t know who did sent the email..use name as “sahabatkerja@bestbizprofit.com” …but that email was sent to only a few people. .May be, the ‘kerja menaip tu’ is spread out kan email nie tak..then dapat upah pun dari a few percentage of RM50 tue jugakla KOT…

    Anyway, if Chie don’t mind, may be u can ask ur cousin to ask her friend (who sent this email to u), how she can involved in this scam?..May be she has the info.

    • Hye Yanti~

      I did.. Twice~ but she kept telling me ‘try it la~’ or ‘you can ask them youself, just email them’.. And she won’t say anything else about it.. My friend asked her too.. Same reply..

      As much as I adore her.. I’d rather not, so I let it slide..

  12. oh my god..i pn ade trma email like that so suspicious frens…

  13. Fuh..luckily, i x try benda ni..Actually i student, so ingat nak buat kerja part time.. Then suddenly dapat plak email macam ni.. Mmg rasa nak sgt2 la, lumayan tu.. Tapi sebab kena bayar RM50, i pikir balik betul ke ni.. Then i pun try serach diz company tru website.. X jumpe, yg i jumpe blog2 mcm u ni la.. Fuhh.. i ingat mmg dah nak pegi bankin je duit tu…hurm…

    • Sama kite, nsib baik saya xgi bank in duit. mmg da percaye abis ngn si NORHAZLIN ni. So, nasihat saya, klu dapat e-mail2 yg tawarkan peluang pekerjaan tp perlu byar advance terlebih dahulu, jgn percaya.

  14. yeah, i do get this mail in my inbox. scam alert…thanks.

  15. si Hazlin kaki pnipu….website company x dek..no phone compny pon xdek…jgn trtipu whai org melaayu yg salu kne tipu!!!!!

  16. Ciss…kurang ajar punya makcik NorHazlin!! Buat malu aku je promote kt orang.
    Naseb baek aku jumpa info ni sblm bank-in. TQ bro Keethariq…walaupun rupamu x kukenal, akan tetapi LOBANG hidungmu(yg dpt mghidu muslhat ini) tetap menjadi pojaan hatiku… =)

  17. Ciss…kurang ajar punya makcik NorHazlin!! Buat malu aku je promote kt orang.
    Naseb baek aku jumpa info ni sblm bank-in. TQ bro Keethariq…walaupun rupamu x kukenal, akan tetapi LOBANG hidungmu(yg dpt mghidu muslhat ini) tetap menjadi pojaan hatiku… =)

    Pss: Sesape yg trjumpa NorHazlin, tolong bagi ‘kompang’ sbijik dua bg pihak aku…

  18. kalau korang rasa itu scam,
    korang tolonglah saya,
    sebab saya perlukan 100 e-mel berminat
    bagi mendapatkan deposit rm50 saya balik.

    tulis je berminat kat e-mel tu
    dan hantar ke
    fast_advertise@yahoo.com
    Cc: sakinaus@gmail.com

  19. hello…
    saya dah jumpa orang lain yang telah mendaftar
    mereka semua dapat tugasan dan bayaran
    so… ini bukan scam
    company yang tawarkan itu pun mestilah wujud
    sebab pekerja mereka sudah terima bayaran…
    marilah sertai ramai-ramai
    jadi jurutaip di rumah
    hanya e-mel berminat ke
    fast_advertise@yahoo.com
    Cc: sakinaus@gmail.com

    • kalau nk dpt duit tu pn jgnlah buat mcm ni. biarlah jadi pengajaran kepada org lain.

    • woit!! bodoh la kau ni DAh Daftar.. mula ko suruh org response minat kt email ko sbb ko nk duit deposit tu balik…pstu ko ckp company ni betul wujud la, bla bla bla…. xyah la nk kelentong org lagi wei!!!

      • semua ni mmg tipu !!!!

  20. It’s a joke, not a job … If it is a job, worker don’t have to pay for the boss.

  21. Hi,

    I dah daftar anda bayar RM50 tu dan I baru jer dapat gaji RM1800 sebab I kerja half month. So, tak tau la pulak kenapa you all kata syarikat or Norhazlin tu penipu. Maybe sebab you all tak join lagi sebab tu tak tau dia menipu ke tak.

    Apa-apa pun I tak kisah kalau korang kata dia penipu sebab I baru kerja pun dah dapat gaji anda my friend ada yang dah kerja 3 bulan every month dapat jer gaji.

    • Ni kawan si hazlin ke ni. brape dia bg upah kt u support dia punya projek tu, kalau betul kenapa xbg no tel. sykt atau no. hp.

  22. Kesimpulannya kita jangan terlalu percaya cakap-cakap orang sebelum kita mencuba. I berani cuba sebab I nak tahu betul ke syarikat ni menipu or semua ni gossip jer.

    Thank you.

    • ni mesti byk dpt duit dri NORHAZLIN IBRAHIM 2…bape die kasi utk u support die?? RM 80K?? RM800K?? ala..xkisah la..JANJI DUIT HARAM!!!!

  23. hai.. i did received tat ‘tawaran’ too… dunno whether to belive it or not…
    and who is ‘dah daftar’ nih… if u said tat tis is not a scam.. can u proove it..
    i’m just wondering who r u…

  24. NORHAZLIN IBRAHIM , PLEASE SURRENDER TO THE POLICE. YOU HAVE COMITTED MANY CRIMES. MANY INVESTORS HAVE BEEN CONNED BY YOU AT CIMB.YOU ARE A CON WOMAN (LESBIAN , IF YOU FORGOT WHAT YOU ARE AND STOP LYING TO YOUR FATHER).HE THINKS YOU ARE GOOD AND WE ARE BAD.GOD KNOWS WHAT YOUARE UP TOO. YOU CHEATED KAMARUL ARRIFIN AND HIS AUNT. YOU CHEATED PUTERI MAZUIN AND HER FAMILY. WHERE IS THEIR CASH? BTW, WHEN ARE YOU RETURNING THE RM 11,500 TO ME AND MY INDONESIAN FRIENDS? YOU SAID YOU AND YOUR FATHER CAN GET MYKADS FOR INDONESIANS.WE TRUSTED YOU AND PAID YOU THE MONEY.PLEASE REFUND ASAP BEFORE YOUR MUSLIM FRIENDS REPORT YOU TO THE POLICE.I AM KEEPING YOUR MESSAGES FROM
    012 2990347. PLEASE STOP CONNING PEOPLE. IT IS A MAJOR SIN AND GOD WILL NEVER FORGIVE YOU FOR CAUSING TROUBLE TO PEOPLE. NO POINT TO FAST/ PUASA TAK GUNA. STOP THIS NONSENSE. WE FEEL SORRY FOR ALL THIS PEOPLE LISTED HERE. WE HOPE THEY WILL NOT BE CONNED BY YOU. I TRUSTED YOU. I THOUGHT YOU WERE A GOOD PERSON. NOW I KNOW YOU CANNOT BE TRUSTED AT ALL.

    • i’m agree with u, VW…

    • U r father of STUPID. How can u tot this person is good when u ask him/her to make ILLEGAL mykads 4 yo indons?!! U m*&^%r f$%^&r!!! But still u know that what she/he does is a sin…u 4get wat u do is also sin kah? Look in d mirror 1st la!!!! U shud surrender 2gether wth this norhazlin.

  25. Nor Hazlin Ibrahim was sacked from our CIMB Wealth Advisors branch office in Damansara Heights. If you have been cheated by this Unit Trust Consultant,please pay us a visit to lodge your bank report. You can also follow us to the Police Station in Damansara Heights to report her. Thank you

  26. I am searching for this Nor Hazlin Ibrahim, the half woman/half man. She is a wanted person by the police. She scams people. Don’t you ever give her any kind of cash. She is into illegal activities. She is wanted at Timesquare.I have lodged a police report. I have got to know her friends who have her photos. When I cget her photograph , I will publish my story in the newspaper.

    • kasi ajar sikit NORHAZLIN IBRAHIM ni!!!!!!!

  27. cik dah daftar..
    27 hb 2 awk ckp mnipu..
    28hb 2 awk ckp x mnipu..
    taktik nk dptkn 100 org pmint eik?
    isk…mcm2..

  28. mmg mcurigakan…

  29. nak…xnak…nak…xnak…nak….xnak….confius2…ade yang kata ok…ade yang kata tak…

  30. yo, saya dari gombak, saya musykil juga dgn syarikat ini, sekarang ni saya tengah mencari alamat “autumn paradise sdn. bhd.” di Aman Puri, kepong. Tapi alamat “aman puri” tiada di sini, yang ada cuma “desa aman puri” saya juga tak tahu nama jalan syarikat ini. Melapor dari CC “game extreme internet cafe” wangsa permai, kepong (sempadan aman puri)

  31. btw i dah 3 blan join benda nie…
    i dapat juk gaji..
    xcaye email me twinxle_belle@yahoo.com
    i boleh 4ward transfer maybank2u yg cik norhazlin 2 bg. .

    • Nabelle kalau boleh emailkan kat saya, keethariq@gmail.com
      Saya postkan kat sini untuk tatapan umum k. Betul tak betul, biar semua tengok dan menilaikan sendiri k

    • tapi banyak yang kena tipu dari yang tak!

  32. for all we know, these ‘dah daftar’ or ‘nabelle’ or ‘kidzrock’ ni are all the same person aka norhazlin or one of the gang members, trying to extort money from unsuspecting public. kalau diorg tu muslim, should be wary of the source of their income.. you are what you eat. kalau u eat something from unhalal source, camne moral nak baik.. even worse if the money is spent on food for kids, so nanti jgn complain if ur kids are lacking in social conduct .. sendiri mau ingat la

    • betul3…….!!!!!

  33. I DH DAFTAR..

    MCM MNE NI?

  34. terus terang menipu…
    aku daftar bayar rm50 lepas tu hantar email
    kerja merapu..suruh cari orang.
    tipu oarng lain lak.Lepas tu suruh jadi rakan promoter
    cari orang gak..
    Semua kerjanya (MENCARI ORANG)
    Rugi rm50

  35. yeke farid..

    abes tu ko dpt x duit rm50 tu balek?

  36. tak..biarlah….
    Sebelum ni main perigi duit gak.
    Rugi gak RM50.
    Hilang semuanya RM100
    Dah x percaya dah..
    La ni aku tumpukan kepada program
    affiliate.Lagi bagus….
    Dah dapat buat jualan pun..

  37. yeke..

    hmm…

    rugi la duit aku tu..

  38. iee mcm mana ni…..sya dah join 3 minggu..sya dah dpt 100 yg antr berminat..i sent email kt norhazlin yg i dah dpt 100 jumaat minggu lps….tapi smpi skrg dia x balas email sya…nk kata syrikt ni tipu…kelmarin i call suruhanjaya malaysia dia kata syrkt ni masih aktif tu yg pelik tu…herm..

    • walaupun ssm kata aktif, tak semestinya company tu betul. memang dia ada daftar denga ssm, tapi ssm tak tahu apa company tu buat. berhati-hati lah dengan program macam ni…

      • ye. kat SSM kite memang boleh check either company aktif lg @ tak…tapi kalau betul la kan, kenapa tak bg update information pd SSM… klu co ni byk duit, updatela info kat SSM.tgk sket berapa keuntungan dia…

    • Kalau ada apa2 perkembangan terbaru, bgtau kawe deh.. Kawe pn mcm demo gak.. Dh collect 100 reply yang berminat, tapi diorg ckp payment 15 hbln ni..

    • i dh bnk in tadi rm100…cmner ni…:'( hilang lah duit saya…terbng 100 tu..kalo wat lporan polis polis dpat tolong ke?

  39. i pun ada trime email nih…memula buat dek jer, tp my frenz call…siap tny betul ker tak pasal email nih….yg herannya, dia htr kat semua list kengkawan i…i pun x perasan, frenz i tu lah yg bgtau….pastu i cuba reply, norhazlin ni soh bank-in rm50….hati ku mula curiga, ku mula tercari2 pasal co ni, jumpa site nih…..hrmmm nasib aku baik lagi ruper nyer…

  40. TO THOSE LOOKING FOR NORHAZLIN IBRAHIM:

    Home Address: Lot 6, Jalan 11/1,Kg Melayu Kepong,KL

    I/C:750409-14-5882

    She’s a conwoman.

    Be careful friends..

    • thank jess i love you…..and i will pay a visit to her home heheheh……

  41. si hazlin nie mmg penipu…
    i dh wat kje die den just 2 blan juk dpt gaji…
    lps 2 terus xdpt daa…

  42. semua niew nmang pnipu..yg pcaya knp……

  43. http://jutawanklik.com?a_aid=1491c77f

    nk tnye yg nie., adakah halal? any komen about this….

  44. aku dapat email mcmni..
    tp kali ni pendaftaran free..
    Pulak??
    ————————————————————————————————————————————
    JURUTAIP DIRUMAH DIPERLUKAN: RM3,800 SEBULAN (PENDAFTARAN PERCUMA)

    Sahabat Sekalian,

    Sedang mencari kerja atau perlukan duit yang lebih????

    Kami bayar sehingga USD 1000 = RM 3,800 atau lebih secara bulanan.
    Kami menawarkan kepada anda peluang pekerjaan di rumah seperti Menaip/kerani/setiausaha/penyelia/pelatih/Peg. Pemasaran/pengurus.

    Pengalaman tidak perlu. Boleh menaip. Tiada had umur.boleh dilakukan dimana-mana sahaja. Sepenuh masa atau part time.

    Berminat atau ingin mengetahui dgn lebih lanjut!!!
    Sila ikuti 3 langkah mudah seperti dibawah:

    1- Klik button reply pada email anda
    Pasti kan email dialamatkan ke : fast_advertise@yahoo.com
    Cc: (nisari8383@gmail.com)

    2- Dengan perkataan anda sendiri, sila tulis samada anda berminat atau tidak dengan tawaran kerja ini
    (ingat!!! Jgn tulis jawapan anda pada ruangan subject)

    3- Sebelum Klik butang send, sila pastikan email iklan ini juga disertakan sekali.

    Setelah anda memenuhi 3 langkah diatas dan menghantar email berkenaan, seperti yang diminta, kami akan menghubungi anda dengan maklumat terperinci seperti yang diperlukan.

    Terima kasih.
    ————————————————————————————————————————————

    bangkai mcmni dapat mau tembak mati je..
    ko buat mintak derma seringgit pun aku sedekah da…
    asalkan ko x menipu..
    ni sahih keturunan Bugis Serampang ni..tu perangai mcm sial..
    Haram jadah punya betina…

  45. Relax bro
    Relaxxxx..

  46. saya dah masuk 2 bulan nie, bulan lepas die ada call bgtau duit untuk bulan ini xde, sbb x buat sale, cari list untuk hantar email kt kengkawan atau orang lain yang ade email, yang masalahnyer, xde pun die nk tunjuk ajar ker mcm mane nk cari list orang yang nk hantar, yang paling rugi bayar rm50 tue, rasa geram jer nk dapatkan balik, saya masih cetek internet, dan skrg pula dipaksa untuk berkahwin dengan segera.. Banyaknya dugaan..

  47. Baik ko orang join Hai O lagi bagus…dari ko byr 50 rgt tu…dah la kena tipu…duit hilang….apa xde… rugi jea ada… kecoh.. pas2 tulis tulis kat blog marah marah… kan bagus kalo ko join jea Hai O.. ha ha ha kesian ko rang ne…

  48. kalo korang nk kaya sangat join jea Hai O lagi senang…incorm pon dpt…brg pon dpt… rugi xpenah sekali pon… siap masuk berita lagi… kalo xcaya lagi kat highway punya banyak iklan Hai O.. so xyahla ragu ragu ok… Join la Hai O yang berhampiran anda… ANDA MAMPU MENGUBAH HIDUP ANDA..KENAPA SY BOLEH? KENAPA TIDAK ANDA?????

  49. Salam.

    Baru dapat e-mail ni tadi. Interesting kan. Geliga lah conwoman ni.

  50. waa…aku hampir2 nk bank in duit….nasib baik la jupe forum ni…sial punyer norhazlin

  51. wwwwwwwwwwwaaaaaaaahhh!!!!!!!! ni la ni kan tlampau nak keja senang.. nasibla aku tbuka page ni.. lau x, dah ke bank dah aku tadi.. duit, kunci keta suma kat tangan dah.. tinggal nak jalan jer.. tapi tuhan tu maha penyayang, dia tunjukkan jgk aku page ni.. alhamdullilah..

  52. FUCKING FAKE
    FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK
    FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK
    FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK FUCK

  53. salam kekawan,

    thanks bg info

    sy pon sama dpt email sebijik. nampak mmg lumayan. tp was2 bl disuruh bank in. menipu besar la jawabnye..nasib baik la jumpa blog ni..ape2 pn teima kasih semua.

  54. hmm… seb bek..seb bek..

  55. “Dengan perkataan anda sendiri, sila tulis samada anda berminat atau tidak dengan tawaran kerja ini
    (ingat!!! Jgn tulis jawapan anda pada ruangan subject)”

    adoiii,pnt aku taip pnjg2 nk tunjukkn aku berminat ngn keje ni.mcm2 aku tulis nk yakinkn die suh ambik aku keje..hncur harapan aku nk hidup senang bile jumpe forum ni.tp nsb baek xtertipu.

    argggggggggggggghhhhhhhhh..

  56. You all can call Norhazlin di 012-2812640
    She is a very nice woman.
    & She said, dia dah buat report polis ttg website ni..
    Tak caye, call dia & speak to her!!!!!

    • True Hana,
      Hazlin is a polite girl..
      Her office is at desa aman puri, not aman puri, wrongly advertised on the job information. I did spoke to her
      viewers please don’t harm her.

  57. Orang yang dah bayar RM50 tu silalah buat kerja kalau nak dapat duit RM50 tu balik. If tak sanggup nak buat kerja setakat sent e-mail dkt org, tak payah la registered. Apa yang pening sgt? Yg tuan punya website ni, beware sbb Norhazlin telah membuat report polis terhadap kamu… So, if you know nothing please don’t say anything. Kan da dpt padah

    • Betul ker dah buat laporan polis? Okay saya tunggu penyiasatan selanjutnya. Kalau betul tawaran dia sah dari segi undang2 saya minta maaf dan sanggup menurunkan artikel ini. Tapi kalau tidak? Lu fikirlah sendiri…

      • Awak da try call Norhazlin tu? Try la call then tanya dia betul ke tak tawaran kerja ni. Tak baik awak rosakkan periuk nasi orang. Lagipun, dalam e-mail tawaran kerja tukan da cakap kerja2 yang perlu dilakukan seperti menyebarkan e-mail sume. Dia tak paksa pun nak masuk. Kalau taknak buat kerja sebar e-mail tu, tak payah la bayar RM50 tu. ape susah….

    • Aper citer?senyap gitu aje ke? so mana satu yg betul ni? cik norhazlin tu kalau betul die mmg salah takkanlah polis tak dapat buka waran untuk tangkap die? nampak gaya bukti n saksi pon mcm banyak kan mengatakan diri ditipu oleh cik norhazlin tu.. Andai katalah die masih bebas, maksudnya die mmg tak bersalahlah kan? Aku pon tgh konfius sebenarnya.. dah bayar pon rm50 tu.. tgh sibuk sebarkan email iklan tu.. nanti kalau aku dah berjaya laksanakan tugasan pertama tu, aku nak tgk dia bayar ke tak gaji n duit rm50 aku tu balik. Aku just harap die tak tipu pasal aku mmg bersungguh2 nak buat kerja ni n trust die. dahlah duit rm50 tu duit aku pinjam buat modal untuk kerja ni. Andai katalah kalau die menipu, aku tak teragak2 pegi buat laporan polis selepas 15hb april pasal aku ade bukti resit pembayaran rm50, bukti perbualan di email, bukti perbualan kami di sms dan mcm2lah bahan2 lain yg aku simpan dan boleh digunakan sebagai bukti sampingan. Buat masa ni aku tak dapatlah nak komen ape2 pasal cik Norhazlin tu pasal die pon sentiasa memberi maklumbalas bile ditanyer. So.. kita sama2 tgk 15hb april ni. Die bayar ke tak duit aku. Kalau betullah die menipu seperti mana yg telah dinyatakan oleh rakan2 di atas, aku akan uploadkan salinan laporan polis dan bukti2 yg aku ada kat web utk tatapan org ramai supaya tidak terpedaya dengan penipuannya. tapi sekiranya cik norhazlin membayar aku seperti mana yang telah dijanjikan, aku harap korang2 semua berhentilah memberi komen2/andaian2 sendiri yang boleh menjatuhkan maruah n perniagaan beliau.

      • Basically ini seperti mengedarkan surat berantai. Siapa yang mengedarkan diberi ganjaran wang. Jadi anda akan dapat ganjaran duit selagi ada orang nak mengedar surat berantai ini. Tak payah pun korang nak byr kat norhazlin ni. Kalau nak sangat buat mcm ni, buat jer surat berantai sendiri…

        Ini bukan pekerjaan menaip seperti yang ditawarkan oleh cik norhazlin ni. Just a chain letter where you pay her for the privilige of spreading it. The thing is she gets paid first and then she will pay you, if at all.

      • ya betul, betul kata en. kee thariq tu.

        Ni sama la macam skim 5 ringgit suatu masa dulu..

        senang2x je just past this email yourself to others without even needing to pay the RM 50 to fazliana or whats her name..and ask those you email to pass RM 50 to YOU instead.. hahaha..

        seriously, don’t do this scam.

      • to boykcj
        macammana?dah dapat x gaji tu?

  58. Hahaha.. lawak2.. ak dapat dekat tempat iklan bende nie.. punye panjang die nye citer.. last2 cakap kene bayar RM 50. ak tak cakap byk. terus taip AUTUMN PARADISE SDN BHD Scam. Terus jumpe blog.. hahaha.

    Susah skit org nak tipu aku.. kalau de pepe.. mesti aku research dulu.. Korang jgn igt ala 50 ringgit jer.. cube korang jadi norhazlin nie, pastu ada seratus dalam sehari yg berpemikiran ala2.. “50 inggit jer” 100 * 50 = 5000 * 31 Hari?? * 12 bulan??? Wow kaye den.. hahahaha (kalau tak haram aku pon nak buat.. hahaha)

    de yg gi letak kat tempat iklan2 tempat korang carik kerje part time. dan bile ko hantar email.. mesti de cc / dia suh ko copy paste. Bermaksud org yg letak email tue dapat duit gak.. faham tak aku cakap nie?

    Hai O? MLM ? jap2.. jgn melatah dulu.. ak tak kutuk pon.. hahaha nak join korang join la.. aku taknak.. sebab ape aku taknak?? hahaha korang pikirlah sendiri.. kahkakkah

  59. astaghfirullah… nasib baik sy google and dpt baca site nih… Klu benar2 si hazlin tu dah buat report polis, buat la… tak dengar ker berita semalam…salah haribulan si hazlin or whoever this person is, kena denda Rm1juta kerana buat skim mcm ni and menipu org…tak selamat dunia akhirat…Jazakallhu khairan kathira untuk empunya site ni sbb telah mendedah perkara ni..

  60. Salam,

    Mcm mana boykcj dah dapat ke gj pertama dari kerja jurutaip ni.

  61. aku harap perempuan ni masuk penjare atau wad sakit jiwa…

    sebab kerja ni bukan saja haram di sisi undang islam, malah
    mempernaya orang…..

    herah sebab pihak bank tidak terima kes ni dan “bersubahat sama sekali” *perempuan ni pakai account bank* biar je perkara ni berlaku.

    harap-harap dapat buat petisyen halang perempuan ni.

    tau la duit dapat dibuat pelbagai cara, tapi ni di tahap scammer, “scammer”.

  62. sesiapa yang terkena, sila simpan “bukti” tu, samaada dia minta duit lagi atau sewaktu dengannya….

  63. aku da banik-in!!!!betol ke x bende ni?compiusss!!!

  64. hohohoho..aku bru je dpt email dr sykt ni…hampir2 nk bankin..tp aku xcaya..hawau blh pulak mtk 50..betol jgk ckp responden kt atas..nape mtk 50..dh mane gmbo syarikat..lokasi syarikat..blog atau laman web syarikat,,gmbo pemilik syarikat..sijil perakuan drpd ssm ke..drpd kementerian keewangn ke…pas2 kt email aku ckp syarikat ni stat tahun 2006..kt blog ni tahun 2000..mane 1 ni???pas 2 aku ushar kt laen2 blog cc die berbeza..aku dpt yg laen…pendex ckp sume blog yg aku ushar berbeza cc die..sahhh.. ni lbh kurg surat berantai..sape yg hantar sampai target bru minah ni bg balik duet..kalo x..memg die kapan duet 2..huhuhu..kalo minah ni wat report polis..kite suruh pulak sprm ke polis ke bpr ke kastam ke lhdn ke kpdnk ke siasat minah ni..

  65. Fuh… nasib bek la ak xtertipu sekali, eh… baru2 ni dia tambh duit deposit 2 jd RM100. Mula2 rsa was2 jgk n ak pn terlintas nk wat sportcheck cri nma syarikt yg dia bg 2. Nsb bek ternmpk blog yg komen psl penipuan 2. Hurmmm….. Ish3x… xtau la pe nk jd dgn org 2. Sama2 la kita doakan agar dia insaf dan kembali ke pgkal jalan agar xramai lagi yg akan tertipu dgn pujukan dia 2. Amin…

  66. hmm…latest yg saya dpat.
    the deposit da naek jadik rm100.
    huhu..naseb x terjebak..
    mcm mane agk nye die rotate duet smp dpt die byr balik almost 1k kpd “employee” die ekh..

  67. hi there,
    my husband email org ni ckp nak kerje-tgk kat mudah.my..kebetulan, i tgh bukak email my husband, and saw that they replied the email, same mcm ape yg korg sume dpt.
    seperti biasa, i DONT BELIEVE IN EASY MONEY. u keje mengajar part time pun u kena kerje keras, not just sitting there, typing etc and get RM3800 sewenang2 nye. Google her account number and saw this blog and few other blogs.

    i ade kawan yg pernah kena con, siap pergi kat office..nature of work same, kena jd typist part time-do it at home. diorg byr RM50. last2, lepas 3 hari, diorg hilang, ofis tutup and ramai yg dtg ofis diorg sbb nk complain gaji xdpt. so, diorg ramai2 buat report police. yg peliknye, still active after for so long!

    Org yg kena ni+with bukti of payment, lebih baik report cepat2…semoga Allah melindungi kami semua dr segala penipuan dan kejahatan.

  68. hahah… yup i just got the email from sumone called priya raja.. ..skarang ni dia suruh bayar pulak rm100..bleh percaya ke tidak benda ni.. uhuhu

  69. nasib baik la kawe baru b c kalu dok keno tipu jgk la kawe ari ni.alhamdulliah,,

  70. huhuhu..nasib xg bank in online..tgn ne penah antr msg sbb jumpa kat fb.pastu dah lama x buka email da lak email dari sykt tu..ingt nk bank in tpi tgn ne type alamat n syarikat terjumpa korang huhuh…adoi ingt betul2 ok..tp ko..nasib xbank in..

  71. Hi everybody,

    Is there anyone looking for the part time business?

    This is an education based business endorsed by MOE and National Parent-Teacher Association. You can earn about RM 800-RM 1000 for per month.

    Don’t worry. No need to sell anything. This is a very easy business which our goverment give us a good business opportunity to earn money.

    Don’t miss this opportunity.

    Send me your contact and address to me if you are interested. I will come and explain to you in more detail.

    014-6043026
    res.score@gmail.com

  72. kpd semua yg berminat pasal kerja ni.. plis3 diingatkan jgn sesekali percaya dgn helah norhazlin atau mana2 sekalipun tawaran kerja yg serupa dgn ini.. dan yg kedua jgn percaya kata2 org yg mengatakan kerja ni wujud dan betul.. itu semua muslihat norhazlin dan sekutunya.. terima kasih

  73. ya allah, dh kne tipu la..
    waaaaaa…
    lesap rm100..
    dh la sye student lg..

    ya allah, bntulah hambamu ini..T_T

  74. aku dh bnk in tadi…100..aku dh xtau nk ckp aper dngar bnyk sgt sal penipuan si hazlin ni..aku rase sejok 1 bdn lpas dgr ni cmoa..rase nk ngis pun de gak..tapi aku tabhkan dri..AKU HARAP DIA MATI DALAM KEADAAN YANG HINA!!! SIAL AKU SUMPAH KAU..!! JGN PKSA AKU PKAI BOMOH HNCURKN HIDOP KAU!!!

  75. saya nak mintak balik duit saya..boleh tak korg smua sent berminat je…please sesngt..lpas tu ignore je emel dr diorg..please tolong saya..saya hnya nk wang saya dikembalikn..sent BERMINAT saja..:'(

  76. ERMM RM 50.00,dari bagi kat org,baik gua pi makan pizza lagi berbaloi..fuhh!1nasib x terjebak alhamdulillah..

  77. thanx all…dah terjawab..mujur aku buat research kaw2 nyer….. susah nak buat laporan polis….. sebab memang banyak penipuan kat internet😦

  78. saya bru cuba kerja taip kt web ni http://alturl.com/94n4f nasib bek x tipu….mula2 nampak cam scam gak…

  79. btl nie..??

  80. Try y ni lak…sy dh cuba….www.1whp.biz/mira

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: