• My Tweets

    • Lepas ni boleh la isi ron97 selalu... 4 weeks ago
    • Morals and akhlak are two different things. Do you understand? 1 month ago
    • Kalau dah salah tetap salah... 1 month ago
    • Apa itu muslim liberal? I think the label hedonists fits better. Buat la suka hati korang. 1 month ago
    • Perkara yang salah dianggap normal dan harus diterima. Menolak perkara yang salah itu dianggap kolot dan mengekang kebebasan. Hairannya 1 month ago
  • Share This Blog

    Bookmark and Share
  • Enter your email address to follow this blog and receive notifications of new posts by email.

    Join 11 other followers

  • Blog Stats

    • 75,747 hits

DCHL (RZ Corporation Sdn Bhd)


Salam everyone,

I am sure some of you have heard of this MLM company DCHL and its product i.e. Lampe Berger. I’m not sure if you all know this but this MLM company’s license or AJL has been rescinded on 31.07.2008. You can check it on the KPDNHEP website by clicking here.

However if you visit their website, they claim that the fact that the license has been rescinded is a false rumour spread around by disgruntled distributors. The news article can be viewed here. The news is aptly named “False Rumour”.

Now we have two conflicting facts here. The KPDNHEP website clearly states that the license has been rescinded but the DCHL website denies it and claims it to be a false rumour? Something funny is definitely going on here.

From what I’ve heard members of this MLM company is forcing people to join them and also forcing them to take loans to cover the cost of buying its products which are very expensive. Most of them are forced to invest up to RM36000! This kind of business can only bring bad news. Despite having a good product their methods are downright criminal.

I have personally emailed a KPDNHEP officer in order to get further clarification. Hopefully he can shed some light on this matter. Meanwhile, if any of you are DCHL members please leave your comments. I will update once I get some more answers…

Update (3/9/2008):

I got the reply from the KPDNHEP officer, and according to them, its confirmed that the license has been revoked, although there is an appeal filed by the company to the Minister. So pending that appeal, the status of the license is still revoked. The fact that they are still operating as usual galls me, so a word of warning to everyone: Stay away until the Ministry gives a final answer on the appeal. Stay tuned for further updates…

Update 29/3/2010

Its been quite awhile since I’ve updated this blog and I have forgotten to update this post on Lampe Berger. The AJL license has already been renewed and will expire on 8.4.2010.

Based on the comments I’ve read, I would like to say that MLM or network marketing is a very good business opportunity. I am not against MLM or network marketing at all. I just want people to beware of the AJL license and the ethical practices of the company that is all.

About these ads

119 Responses

  1. mana ada nama RZ Corp dibatalkan? merepeknye…

    • mcm ne nk check lesen.. company Rz coporation
      tolong ajar

      • g website kpdnhep…semak lesen

      • Sy prihatin dgn anda, u pegi website http://www.kpdnkk.gov.my. lepas tu tgk kt bhg e-perkhidmatan dan click kt sykt jualan langsung n then u taip nama rz corporation sdn bhd kt search. Tp i nk nasihat satu je baik u x pyh join mlm krn walaupun dia ada lesen jualan langsung je tp dia x de lesen pengambilan deposit drpd Bank Negara lambat laun sykt ini akan kena di bawah Akta Penggubahan Wang Haram (AMLA) bila dh kena dgn B.negara semua duit u all kena beku. Mula2 sykt kata nk buat direct selling tp tipu dia orang terus tukar jd skim cepat kaya.

      • taip nama ni kat kpdnkp
        RZ CORPORATION SDN. BHD.

    • sebab engkau bodoh…sdh2lah mau menipu org….
      org mcm engkau ni conform masuk neraka.mkn duit hasil org…

      • ko lagi bodo.peluang nk tmbah income da ade depan mate.sbb MLM lain yg cekik darah ko nk sma kn suma MLM cmtu..Puih!

      • X pndai xpe,jgn bodoh!!!buat sesuatu kna pk n selidik betul..jgn duk tanye org n xpegi tgk sndiri…tgk dgn mata kepala…baru tau benda ni ok ke x.nak berjaya mesti pk positive….ko ingt bank negara bodoh senang2 nk bg sesebuah company mlm bertapak kt malaysia…

  2. sudah check, tak nampak pun RZ corp.

    • pandai ke x ni. ekeke

      • ada..tp aku tak masuk sbb dia guna system piramid jugak cuma piramid dr kiri ke kanan, yg syarikat lain buat piramid atas ke bawah…bila dia org ajak korang g offoce dia org mesti dia org suruh bawak i/c n muka depan buku bank yg fotostat dan jugak duit RM3k….so korang boleh g dengar tp aku nasihat jgn bawak duit tu dah le…dokument tu tak pe kalau duit tak de…lepas dengar semua korang bandingkan dengan Hi’O plak…ada persamaan tak…yg syoknye dlm DCHL @ RZ co ni pangkat leh beli bukannye hasil drp selling korang…mcm la tektik MLM sekarang….nak berniaga guna kan modal yg sedia ada…kalau nk berhutang smpai RM30k++ baik tak payah…kawan aku jual air nira je leh g umrah tiap2 tahun so yg penting usaha, fikir dan tnya pakar dlm bidang MLM (bukan drp golong org MLM)

  3. Hi all.
    DCHL or Lampe Berger now been so active at Penang and north region . I’ve nearly join them but luckly i surf in internet , and find a lot of bad story about this MLM and ive stop from join this MLM compony. im worried about my freind who has invest abot 39 k for the good sake in this bussiness . Erm, malay so desperated to become rich, but is this the right way ? Hope you can reply my mail. What happen at DCHL at klang valley ? and why the MLM guys came here with a reason to open the oputernity to become rich and to make big network whole pen Malaysia ? Hope it not a nightmare those who has joint it .

    • as long people hope, they will try to get rich any way they can, only to lose it all in the end…

      but I hope your friend will not lose his money. work hard is all i have to say…

      • Get rich or die trying…I forgot who quoted that but I love it!

  4. is all bull shit….this business has already made my dream come true
    if you give out your heart to do this business, you will be success

    trust me guys

    • i lost my frenz coz this biz

      • never mind la bro..kau kehilangan kwn skrg..tp pas kau join this..wat u fell..ramai lg yg nak mbantu right..kwn kau yg tglkan kau adalah bodo..kalau die msh bsama kau skrg dia adalah kwn baik..dia spatutnya suport kau..but dont worry suatu hari dia akan malu dgn kau..so..kau kena buktikan..tak da benda yg senang…kita nak senang memang susah..tp kau pilih jalan susah memang senang!!!!!!so …remember that..

      • why? what happen?

      • biasa la bro. keluarga plg dekat dgn kita masa kita susah.
        kawan akan ada ketika kita senang.
        kecuali sahabat yg ada di kala kita suka dan duka.
        bear with it.

  5. hi guys.. actually im nearly 2 join dis company.. i believe them. so if true bout dis company cheating people. pls show me some prove. cause i’ve seen them become rich, BUT not in short time. they hv work hard for a few years b4 become rich.

    • company ni x tipu org….tapi upline2 aku tu yg penipu
      .
      Mula2 mmber aku ajak aku join ( diorg ni physco kita klau x join, mcm la diorg ckap & brainwash kita ), dan akhirnya member aku tu dpt mempengaruhi aku utuk join bis dan setelah aku join, diorg minta aku selalu turun office utk sharing dgn partner2 lain sementara diorg uruskan pendaftaran aku. Aku dipengaruhi utk join pd pangkat Count (RM 40k), maka kena bagi 3 org terus di bawah aku.
      selang 2 minggu kemudian, aku baru dpt brg aku tapi utk aku dan sorg penama aku shj. Then marquis tu minta aku gantikan 2 org penama lain, tapi lepas tu 2 org tu pun x dpt brg lagi sehingga 4 bulan kemudia baru aku dpt brg utk 2 org lagi tu (itu pun aku yg desak diorg tnye mana brg 2 org tu). sebelum tu aku dh check dgn company dulu utk downline aku tu, mula2 cuma ada 3 org yg asal aku pernah bagi dulu. Selepas dpt brg ada lagi dua org yg baru aku gantikan tu, tapi yg 2 org mula2 tu diorg terminate dan 2 org yg baru gnti tu diorg just join sebagai members (company kata join member just bayar RM80.00).
      So aku pun x puas hati dan aku pun nk terminate tp dh x boleh klau lebih 6 bulan. Jadi sekarang bile aku check dgn companay semula, yg ada buat pembelian brg ialah :- Aku dan seorg downline aku, yg dua org downline aku tu xda buat pembelian brg pun, just join sbg member, itupun baru register sebelum aku desak minta brg utk 2 downline lagi (sebab tu aku xda invose diorg)

      Jadi kat sini sekarang aku dh x boleh nk refund balik, dan 2 org lagi tu xda pembelian brg, so maknanya duit aku tu utk 2 org lagi tu diorg buat apa? sepatutnye diorg kena la bg taw kat aku dan duit tu pun kena pulangkan balik kat aku. Barg yg aku baru dapat tu bukan nya barang 2 org penama aku tu pun, ntah dgn invose xde, aku pun boleh bg balik la brg tu kat diorg klau diorg bg balik duit aku tu.

      sekarang ni aku tiap2 bulan potong gaji RM495.00 utk 15 tahun (180 bulan), so total semua aku kira kena bayar balik RM89,100.00
      Gaji aku baru RM800++, alaun RM400++. kira alaun aku tu digunakan utk byar hutang yg smpai 15 tahun, dan gaji aku skang RM800++ digunkan utk byr kereta aku RM560, tinggal baki 200++ shj. ni kira dah tahap susah la, sbb nk isi minyak kereta pun takut nnti duit poket abis, belum kira lagi klau nk servis kereta. Duit rumah utk org tua aku pun skang dah x dpt nk bagi, klau dulu aku dpt gak hulur sorg RM100 tiap2 bulan disebabkan aku masih tinggal bersama diorg. Ni semua angkara kes penipuan MLM yg diorg jalankan.

      • (Aku dipengaruhi utk join pd pangkat Count (RM 40k), maka kena bagi 3 org terus di bawah aku.
        Then marquis tu minta aku gantikan 2 org penama lain, tapi yg 2 org mula2 tu diorg terminate dan 2 org yg baru gnti tu diorg just join sebagai members…)

        sory maybe u da salah faham n ta btl2 clear ngn marketing plan ni..g la opis sml lau btl u kne tipu..upline tu leh di termintkan serta merta lau u adalah betul..buktikan jer..sbb i pun join nclear btl ngn apa i buat..alhamdulillah..cmua ok..listen follow then fahamkan betul2..jgn mudah percy ckp org lain jer..u mst observ dl then analyz

      • bkn upline leh kn terminate klu buat cam2.
        cuba tgok term n regulations.
        bleh wat report kat company. insyaAllah ada jln penyelesaian

      • tu x pa lagi..aku yg join ni…group aku dah tukar syarikat. syarikat baru tu plak suh jual penapis air..habis rm29k aku…sekarang susah sgt2…nasib baik aku berniaga skit2…kalau nak tahu berniaga ni insya’Allah 99% rezeki ada..x bnyk skit pun mesti ada… :) say no to DCHL

      • Kpd semua org yg mengaku diri dia islam sila jgn join MLM kerana ini salah satu agenda YAHUDI kalau kamu nk kepastian sila selidik melalui wake up project. Jgn kita org islam nk tiru mcm org YAHUDI kalau kamu mengaku diri kamu islam.

  6. Actually, DCHL and Lampe Berger is not the same. DCHL is a name of the company. Lampe Berger is their product. Basically, I think it’s true (at some point) that this company force people to joint. However, I joint this company to face my fear of network marketing and to get myself into their network.

    However, I’m not recruiting people so far, and still waiting for confirmation about their license verification. I’ve signed up for more than a month but so far, I’m not getting the starter kit. The rare part is that my leader keep my invoice and receipt. I have no problem with their product and e-DC card. You know what, Count plan was presented twice for me, asking me to invest that big. But, I choose to play small (Franchisee) with RM1500 starting capital.

    P/s:
    ——————————-
    If you ask people, “How are you?”
    And you get this answer, “Great, fantastic, yes!”
    They belong to SYN.

  7. rhonerlianz you are right. this businees should start from small first. only those people who want to become rich will invest 30k++ at the end when they can’t find business partner in the short time they blame the company. one more thing is this company is really have a good marketing plan and lot of people try to left a bad comment on site just to make people confuse and hate other become rich who know maybe he is one of the dchl duke or arc duke. so what i want to say at here is think carefully and this business is really a good oppotunities for people who want to find site income. and this company is not a FMM company that is Fast money make.

  8. senang cerita.. bukan senang nk senang n x susah nk susah..

    kepada yg berkeyakinan tinggi dan sedia untuk bekerja keras,ini adalah peluang yg bagus. lupakan pasal modal besar or whatever kesusahan yg kita tempuhi sekarang. tapi fikirkan ape yg kita akan dapat kemudian hari..

    org yg selalu berfikir ttg ape yg org lain akan kata adalah org yg tidak akan berjaya smpi bila2..

    SYN sebenarnya memotivasikn diri untuk mengubah hidup secara positif. so, kalu anda x bersedia untuk berubah, jgn sekat org lain yg ingin berubah..

    LONG LIVE SYN!!!!!!!!!!!!

    • dear RZ corp member and SYN,
      urg yang tak ikut LB ni bukan bodoh n taknak berjaya abg..mereka ade pendpt masing²..bukan jln ni jer menuju kejayaan..banyak lagi..member yang tak close (xjoin) tu kena lah hormati keputusan mereka jgn nak terus mnghina n ckp beso..tu yg ble khilangan kwn..aku tak sekat member yang nak berjaya, bukan caranya ni sahaja nak berubah..
      nak tanya skg ni, MANA SYN? aku cek kat RZ corp. mereka dah buang team tu..tp SYN masi lagi under DCHL? apa ni abg, mana 1 yg betul?

  9. Disini saya ingin nyatakan kebenaran. Marketing Plan yang tidak dibenarkan oleh KPDNHEP ialah pembelian produk secara besar-besaran bagi tujuan untuk mendapatkan pangkat. Contohnya untuk mendapatkan pangkat atau level COUNT jumlahnya lebih kurang RM41,XXX.XX++. Aktiviti ini adalah tidak dibenarkan sama sekali oleh Kementerian. Harap semua faham.

    • Mungkin ini merupakan salah satu punca yang menyebabkan lesen DCHL sukar untuk diperbaharui buat masa ini. At some point, pembelian pangkat ini menimbulkan rasa tidak puas hati ramai pihak, tapi tak semua. Mungkin mereka tidak mampu, bukan tak mahu. Saya sendiri pun tidak setuju dengan konsep ini kerana saya berpendapat bahawa sistem yang baik memberikan peluang yang sama rata dan adil, semua orang harus bermula dari tahap yang sama.

      Satu lagi yang saya tak faham ialah isu penamaan DCHL sebagai RZ Corporation Sdn Bhd. Kenapa tak guna nama DCHL? Jika dibandingkan dengan syarikat lain yang lebih berpengalaman seperti Amway, nama syarikat tetap sama tanpa mengira lokasi, walaupun di negara lain. DCHL (Malaysia) Sdn Bhd, kan bagus!

      • Eya saya sokong dengan pendapat saudara,
        System DCHL atau RZ Corporation mempunyai system yang tersembunyi,iaitu melibatkan pengambilan pangkat etc, COunt(39-40K) Brown (12K) etc…dan sekiranya semua orang masuk dengan modelsebegitu tinggi adakah mereka mudah mendapatkan kembali model mereka?dan adakah ini sah disisi undang-undang dari pada BNM???melibatkan pengambilan deposit sebegitu tinggi rasanya kena ada legal dan agrement yang betul,serupa jika kita nak beli kereta atau rumah kena ada sign agrement ,SNP..etc .

  10. Yah betul..KPDNHEP patut mengambil tindakan yang sewajarnya iaitu menyiasat SYSTEM MLM yang digunakan oleh RZ Corporation s/b ataupun DCHL..adakah kedua-dua company ini ada lah berbeza??ataupun nama dan product DCHL cuma di digunapakai untuk menjalankan MLM ataupun Member network untuk mendapatkan pendapatan yang lumayan. Dan kenapa ujudnya system direct pg Count dengan concept kena bayar setinggi 39K..???Bukankah terlampau tinggi modal nya..kalau tidak berjaya bukankah putih mata nak dapatkan balik sebanyak model 39K. Dan kalau orang ramai satu dunia sudah joi ini bisnes dengan siapa lagi nak promote ini bisness..Kalau syarikat MLM yang lain ianya tidak perlu trus invest 39K level count, ianya kena berusaha dari bawah..pakai product keperluan harian sahaja…banyak product dengan harga yang murah.

    Soalannya adakah lesen MLM RZ Corporation s/b merangkumi pengambilan deposit daripada pelabur setinggi 39K??? macam skim cepat kaya sahaja kalau semua org join terus bayar 39K…adakah mereka mendapat kebenaran dari KPDNHEP atau bank Negara???

    • lapor kepada BNM..

  11. ada sesiapa partner2 DCHL, yang nk beli stok barang DCHL.. aku nk tolak semua harga bleh bincang.. aku dh tak nak buat, aku ada projek lain…

  12. Overpriced, mahal sangat! Bikin takut orang saja ini macam punya bisnes!

    • Orang yg bijak buat bisnes akan fikir modal atau UNTUNG??? Sbb ape company2 besar contoh sprt petrol pam berani keluarkan modal besar sampai juta2?? sbb diorang tau UNTUNGnya akan lg berlipat ganda…ada ke bisnes yg keluarkan modal puluh2 ringgit, ratus2 ringgit tapi boleh untung sampai puluh2 ribu, juta2 ringgit??? kalau anda jumpe company yg mcmtu, tlg inform sy kat sini. sy nak jadi partner! Alang2 buat bisnes mesti nak UNTUNG giler2!!

      • nak buat bisnes abg bukan untung semata² abg..kena tgok market gak..u ni mcm nak jual ferrir kat urg kampung pulak dah..petrol pam lain abg, semua dunia pakai bahan api abg, market sah² dah untung..LB? dunia belum tercemar lagi abg, baik aku pi kat air terjun free² sedut udara bersih..
        buktikan SYN kat mana skg? DCHL aka RZ corp knapa ekk? ade sape² nak bagi ujah? PLEASE, marquies ..

      • bro.. sbrnya org bijak bisnes ialah bisnes tanpa kuar modal… xcaya!! sy sndiri buat? caranya… cari projek.. mintak deposit 50% pastu progress 30%.. dah siap balance 20%.. seposen pun xkuar modal!! untung puluh2 ribu…

      • petrol lain bisness dgn MLM product yg tidak tau laku kah tidak.. jan samakan bisness petrol dgn product mahal gilleeerr..

  13. Im sick of MLM!. I’ll rather try blogging..

    • Smart move, Justeen. You’re right, blogging is easier than doing network marketing business. After reading an e-book “Rahsia Sistem Merekrut MLM: Penajaan Hebat” terjemahan Zamri Nanyan (penulis asal Tom Big-Al), model perniagaan MLM memang tidak dapat ditandingi oleh mana-mana model bisnes
      yang lain. Tapi utk melakukannya, payah beb …

    • Smart move, Justeen. You’re right, blogging is easier than doing network marketing business. After reading an e-book “Rahsia Sistem Merekrut MLM: Penajaan Hebat” terjemahan Zamri Nanyan (penulis asal Tom Big-Al), model perniagaan MLM memang tidak dapat ditandingi oleh mana-mana model bisnes yang lain. Tapi utk melakukannya, payah beb …

  14. salam

    guys aku rasa lebih baik korang masuk je forex tu lagi real dari pelaburan internet la,letih aku lagi baik aku masuk forex lagi baik.lg pun forex betul tapi nasib la lau korang pandai bleh pi sehari dalam usd200-500 nasib korang la bape pips leh dapat.masuk la forex k.

  15. Now i knew the truch of dchl@lamp berger@rz corporation,…I need help from sumone to giude me out of this stupid MLM…Please….

  16. i invested almost 20k. mine is baron and under me my friend also baron.so total rm 23k.
    but never sign any blck and white agreement..and also never mention dat we can return our stock within 3 months…n not all stuff we cant return.the big mistake from my upline (malqiss kak long)she ordered the stuff with out my permission.so im gonna sue her soon.
    please sumone to help me…

  17. dah dekat sepuluh tahun aku join mlm.. dah mcm2 company aku join mmg aku x berjaya lagi sbb jika kiter letak diri kita dlm keadaa tertekan dan x percaya ngan diri sendiri itu adalah kelemahan manusia yg tidak berani mengambil risiko….
    dchl sememangnye diiktiraf oleh kementerian kewangan dan tidak perlu di ragui..
    tun dr mahathir sendiri pernah menyatakan kalau ingin berjaya dlm perniagaan hanya ader 3 jenis perniagaan
    1.mlm
    2.bursa saham cth:forex
    3.francais

    takut pada kerugian adalah satu kelemahan
    rugi tapi peroleh pengalaman adalah org yang berjaya
    belajar dan terus belajar…

    aku seronok menimba pengalaman walaupun rugi
    kerana ia mengajar kita untuk berjaya
    dont give up….

    • i strongly agree with u, I dh join benda ni n its really fun..im still student in diploma and i believe business ni buat i dh x payah smbg degree lg..and drive a big car..bcoz klo kita sabar, pcaya diri sendiri dan berdoa kpd yg maha esa..Nescaya ada rezeki buat kita. Ada statement kat atas ni mengatakan yg malay ni nak cpat kaya.. please la, tlg jgn babitkan perkauman..ok..semua org yg berwawasan dan mempunyai kepercayaan diri yg tinggi leh berjaya..mmg ssh kalau nak fahamkan org yg xtau apa2 pown..if ada org yg x faham tu tlg jgn buat andaian sendri tanya yg lbih pakar bukan kpd org yg zero ilmu..kalau business ni merugikan xkan lah ada org yg berjaya..btol x?? kita yg bru je menjejakkan kaki ke alam ni kne sabar..x logik la ada business bermula dr 1 sen pastu x buat apa2 tiba2 dpat 10 ribu..kan..so dont judge books by its cover..sesiapa yg nak tau lbih lnjut email me:liana_skin@yahoo.com

    • sepatutnya 10 tahun dh berjaya.. tp xhairanlah sb hanya berpegang pada 3 jenis perniagaan yg boleh beri kejayaan.. “luaskn sikit pandangan dlm bisness bro”..

    • useless.. politic talk

    • stupid m.l.m……pandai pulak korg cari fakta untuk kukuh kan perniagaan bodo korg ni…jgn jadi lembu la weyyyy…..org m.l.m memang pandai berkata2…da tak boleh nak brainwash..terus ajak segala jenis bapak marquis dtg tarbiyah…cibai punye marquis..aku sepak kang…..aku skrg ni bukak bisnes murtabak ayam jer..tp untung 80k sebulan hahaha..aku lgi kaya dr abdul wahab…lagi kaya dr abdul wahib…dan lagi kaya dr hangpa semua..meh dtg beli murtabak aku bazar ramadhan jelapang….hahahahah

      • 80k butoh ang.org join MLM ni bukan suma lembu.Sbb depa da plih jalan yg terbaik tuk jdikan impian depa realiti..ada org jnis yg cepat puah hati ngn ape yg dia ada skang ..ade org die nk lebih dr ape yg die ade ari ni..bukan sebab tamak.ang tgk sndiri la keja susa nk dpt, minyak naik,brang2 pun ikut naek ..ang nk mgharap duit gaji yg x sbrapa tu?nk kirim kampung lgi?education adek2 lg? ang cuma prejudis ngn MLM..abg tak taw pn marketing plan depa cena kn?ang toksah nk wat rancak la weh.juai martabak untung 80 k?Pungkoq ang la.

      • jgn gaduh2….selagi hal2 dunia tak melebihi hal2 Akhirat teruskan la…tapi kalau dah melebihkan hal dunia drp akhirat, paham2 sendiri la…

    • mne bukti mahthir ckp mcm tu?? at least bg link yg sahih ckit

  18. hmmm….saya dah ajukan pertanyaan kepada BNM dan KPDNKK,BNM kata diorg takder bagi lesen kat DCHL/Rz corporation untuk buat pengumpulan deposit daripada org ramai.camner tu?lesen jualan langsung untuk RZ corporation ini ada,tapi lesen untuk pengumpulan deposit daripada orang ramai pula takder….camner pula tu?

    pastu sekejap guna nama DCHL,kejap lagi SYN,pastu SGN,pastu modal permulaan lak lain lain.

    ini dipetik dari email KPDNKK kepada saya…
    ———————————————————————————————————-
    “Tuan,

    syarikat DCHL TIDAK mempunyai lesen jualan langsung. DCHL hanyalah jenama yang digunakan dan juga merupakan syarikat induk (di HK) oleh syarikat RZ Corporation (syarikat yang mempunyai lesen jualan langsung di Malaysia). Olh yang demikian, sekiranya mereka yang mempromosikan pelan pemasaran tersebut bergerak atas nama SYN atau SGN atau DCHL, maka tuan boleh membuat aduan kepada pejabat KPDNKK yang terdekat agar pihak Penguatkuasa KPDNKK boleh mengambil tindakan terhadap mereka kerana menjalankan perniagaan jualan langsung tanpa lesen yang sah.

    sekian, dimaklumkan

    Kuasa Pengguna:1Pengguna 1Suara

    mohd talal abu bakar
    unit jualan langsung
    kpdnkk
    03-88825969

    ———————————————————————————————————-
    dan ini pula email daripada BNM kepada saya…
    ———————————————————————————————————-

    Tuan,

    Kami merujuk e-mel tuan bertarikh 6 Oktober 2009.

    Kami ingin memaklumkan bahawa perkara yang dikemukakan oleh tuan adalah melibatkan sebuah syarikat jualan langsung di mana ianya adalah di bawah pengawalseliaan Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan (KPDNKK). Sehubungan dengan ini, tuan adalah dicadangkan supaya mengajukan perkara tersebut kepada KPDNKK di alamat berikut :

    Ketua Pengarah
    Bahagian Penguatkuasa
    Kementerian Perdagangan Dalam Negeri, Koperasi dan Kepenggunaan
    13 Persiaran Perdana
    Presint 2
    62623 Putrajaya
    No Tel : 03-8882 5500
    No Fax : 03-8882 5762
    Emel : e-aduan@kpdnhep.gov.my

    Tuan juga boleh mendapatkan maklumat mengenai syarikat jualan langsung yang sah di alamat berikut :

    http://www.kpdnhep.gov.my/index.php?option=com_content&task=view&id=215&Itemid=436

    Kami ingin memaklumkan bahawa syarikat terbabit tidak pernah memperolehi sebarang lesen daripada pihak Bank Negara Malaysia (BNM) untuk menjalankan perniagaan pengambilan deposit daripada orang ramai.Untuk makluman dan kemudahan tuan mengenal pasti sama ada sesebuah syarikat itu berlesen dengan BNM atau sebaliknya, sila rujuk senarai syarikat yang diberi lesen oleh BNM di laman web kami, di alamat berikut –> http://www.bnm.gov.my/index.php?ch=17&pg=54&ac=57

    Sekiranya syarikat tersebut TIDAK TERSENARAI di dalam laman web kami, bermakna syarikat tersebut TIDAK DIBERI LESEN oleh Bank Negara Malaysia untuk menjalankan operasi atau menawarkan produk/perkhidmatan kewangan.

    Tuan juga boleh merujuk kepada laman web Suruhanjaya Sekuriti untuk membuat pengesahan lanjut
    1. http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/licenseMain.html
    2. http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/Alert_list.html
    3. http://www.sc.com.my/eng/html/licensing/investors/IApg_other.html

    Sekian, harap maklum.

    ­­­­­­­­­­­­­­­­­­Rafiah Husain
    BNMTELELINK
    Bank Negara Malaysia
    No Tel : 1-300-88-5465
    No Faks : 03-21741515
    Email: bnmtelelink@bnm.gov.my
    ———————————————————————————————————-

    fikir fikirkan la ye.

    dan saya tahu DCHL bukan syarikat,tapi ahli ahli MLM mereka ini bergerak dan mempromosikan DCHL dan bukan atas nama kompeni.bila tanya lesen,mereka cakap tak tahu,even upline level tinggi mereka pun tak tahu,minta bukti gambar lesen daripada BNM,takder plak.

    selama saya join bidang MLM,bila tanya pasal lesen KPDN dan lesen BNM,kompem diorg berani tunjuk sebab betul betul berlesen.bila DCHL..entah le…..korang telefon le KPDN HEP dan BNM.minta maklumat lanjut.

    bagi saya,bila join MLM ni,pastikan dapat maklumat penuh daripada KPDNKK dan BNM dahulu baru join.kemudian pastikan kekukuhan syarikat,status,dan lihat bagaimana cara AHLI AHLI mereka ini bergerak.
    kena tgok upline boleh bantu downline ke tak.pastu sistem beli pangkat cuba cuba le elak.tidak ada bisnes yang bermula daripada atas.semuanya bermula daripada bawah.

    renung renungkan dan fikir fikirkan.saya pun join MLM gak,dan dah ok pendapatan sekarang.selain itu saya juga main forex.

    • bro, aku da check sume link website yang ko bagi, tapi xde pun DCHL or RZ CORP kene tarik lesen or kene band, so jgn nk kondem syarikat org bro, mlm yang ko join tu tunjuk sijil ape sume bebagai tp ko bole ke jamin bisnes ko tu yang terbaik kat malaysia, sume mlm bole buat yang penting usaha bro! da join tp x usaha mmg la lingkup,bisnes ape pun kene usaha,, aku baru join biz ni SEBULAN da dapat pulangan RM20k, sebelum aku join aku da tgk kat website dan forum, banyak yang kondem biz ni tipulah, xhalal n macam2 lg,tp aku bulatkn tekad utk join dan aku yakin biz ni mmg boleh buat,, skrg aku da pun c/marquis n next month insyallah jd marquis,,, so kepada sesiape yg kondem biz ni xbole buat, aku pasti die bkn jenis org yang nk berjaya dan xnk org laen berjaya, so pikir2kanlah dan selamat berjaya!!!

      • great! tahniah semoga jd marquis cpat2..=)

      • astagfirullah..aku nak sangat enko berjaya..tp kalau urg dah tak nak masuk jgn sesekali ckp n tuduh urg tu tak nak berjaya bro..banyak lagi pilihan kita nak berjaya..kenapa lah kita ni stakat jual sayur (over rm5k per month)..jd ingatlah jgn khilangan kwn, jgn selfish..
        gudluck bakal MQ..

      • skim cepat kaya….ha..ha..ha..kena tipu dan menipu

      • jan ko merepek la bro kidz..

  19. berhati2 pilih sykt MLM. lagi bagus kalau dpt support sykt MLM melayu (yg bagus je).

  20. Salam. Bila tgk komen2 kat web, mmg ramai yg tak suka dgn bisnes ni. Sy join this biz, sy akui biz ni hanya utk org2 yg rajin brusaha. Tp sy mmg rasa amat bruntung dan rasa amat2 bertuah sbb bisnes ni byk mengajar sy utk kenal diri sndiri dan kekuatan sy. Sy rasa tak perlu lah nk bckp benda yg tidak elok mengenai sesuatu. Stiap pekerjaan bergantung pada usaha kita..sy doakan yg terbaik utk smua. wsaalm

    • semua pon cakap diorg yg bagus bagi sama sama je. semua nak buat untung. kalo ade duit lagi dapat byk duit.

  21. Aku yakin sangat & bersemangat nak join bisnes MLM ni. Walaupun ada orang lain yang cuba memburukkan bisnes MLM ni, tapi apa yang aku nampak semasa join MLM ni, mereka semua bukan nak duit anda untuk join bisnes MLM ni. Mereka akan ajar kepada setiap ahli yang baru join bisnes ni macam mana nak buat duit dan darimana datangnya duit tersebut. Kepada sesiapa yang tak nak join tu tiada paksaan. Kalau anda bekerja sama ada di sektor swasta ataupun sektor kerajaan, adakah bos anda akan ajar anda untuk jadi seperti dia? tentu lah tidak, sebab kalau anda pun jadi bos, bos anda tiada tempat nak kerja nanti. Tetapi MLM tidak seperti itu, malah upline akan sentiasa memberi tunjuk ajar kepada downline supaya orang bawahan mereka juga akan menjadi seperti mereka. Di sini kita akan sentiasa sharing problem sesama sendiri bagi membantu menyelesaikan masalah yang dihadapi. Tiada masalah yang tiada jalan penyelesaiannya. Apa yang penting bila kita ada semangat dan keyakinan pasti kita akan ada usaha. Orang yang ingin berjaya akan sentiasa pandang ke depan dan fikir ke arah yang positif. Maksud berjaya bukan kerana dapat income sahaja, malah kit juga dapat membantu orang lain yang ingin berjaya bersama-sama.

    • Dlm biz ni sy nmpk lebih kpd pyscho. Biz ni cr downline utk cr duit jua, takda downline manada dpt komisen kn. kalo bkn nak duit, jd cr downline utk pa plak?? Tmpt keja boss tak smestinya x bg tnjk ajar kat pekerja nya, cuma dah bidang tugas yg brbeza, kalo smua boss sepa lar kuli, byk cra kta ble berjaya n by cr kt bfikiran positif x smestinya dlm biz ni je.Pa2 pn tahniah kpd korang yg dah steady dlm biz ni. Peace!!!!

  22. u know… u r all nothing…. the company DCHL/Rz Co. such a well known company.. all of u out there with a negative / narrow minded make situations worst! i ve joined this company… and this is my carrier! i see the future! emm..somebody said up there.. this business monopoly by malay coz they want to getting rich in short term.. totally wrong! u know, all the leader of this MLM are chinese! and.. there is no easy way to become rich! me and all partners are doing this job. we know! but… i feel so lucky joined this business… thank god!

    • bodoh..

  23. kepada u all semua…company yg tipu org, tak betul, takkan dpat lesen,hanya yg ok saja yg dapat lesen,negara kita ada undang2…bagi aku, company mlm x pernah tipu org…yg tipu adalah individu…sebagusmana pun sesuatu company mlm,klau pengedarnya yg tipu duit org,bgtau maklumat yg salah psal company,taja pastu tinggal….yg salah bkn compny tapi individu 2 sendiri,klau company yg tipu konpem dh lama lesen kene tarik …manusia ada macam2 jenis..korang faham2 je la….kepada yg takde impian jangan curi impian org lain…adios..

  24. salam all blogers..mlm td kwn aku ajak minum,punye la aku xnk,tp ni siap nk ambek aku la.cam de pape je..last,dier bwk aku pg RZ corp kat sunway..aku student,xde duit..xde kete..ok ke aku join?dan ak mmg xbrape nk rajin sgt la klu org ajak kluar mlm2..ske duk umah je..bleh berjaye ke?risk?

    • bila pla RZ ada d sunway?? ko x join x hal bro…coz ko akn tetap dok d bwah….x ble buat pilihan…jd kuli batak…blajar pun bukan tok cari ilmu tp juz tok dpt result power n konon dpt keja power….ko try bwk sijil2 ko khulu khilir klu x da pngalaman kerja confirm x kna trima….

      • pigi la lu org…sume penipu jer..suke2 je nak kondem org..bisnes taik…megah kat dunia buat aper bangang oiii

    • adik oi ! mna da RZ corporation kt sunway ..HAHA..

  25. emm kalau jenis mcm engko ni baik jgn ikut, bukan apa ia kena bergantung ngan usaha engko gak..yg tipu tu cuma urg jer, lau RZ yg tipu kompom dah d belasah polis abg..lau engko ble buat, buat..kalau tidak baik jgn..tak ade urg lain ble bantu engko kcuali diri engko tu..
    aku dah join under SYN..tp member RZ ckp SYN kuar dari RZ..tak tau mgkin tipu kot..tanya member yang dah join dlm tahun 2010 ni..SYN kat mna uda?

  26. SYN kat mana??? Atau sudah merge dgn Steady Global Networks???

  27. RZ CORPORATION MEMANG PENIPU !!!
    SAYA DAH PULANGKAN BARANGNYA TAPI DIORANG CAKAP NAK BAYAR BALIK. SAMPAI SEKARANG BELUM SETTLE LAGI. BARU BAGI RM225 DARIPADA RM3XXX. MANA JANJI MU!!!!

    AKU DOAKAN AGAR ORANG-ORANG INI AKAN MENDAPAT BALASAN DARI ALLAH DI DUNIA DAN AKHIRAT.

    KALU BOS NYA ORANG CINA, MINTAK ROHNYA TAK DITERIMA BUMI . SEKSA LAA KAU…..

    AMIN…

    • jon..jon…kalau aku jadi Tuhan aku tak terima doa engko ni. Tuhan tak aniaya ciptaan yang dikasihinya. walaupun dia berlainan kepercayaan dan suku bangsa…

      aku agak engko join biz ni ngko tak paham konsep and system dia..mata ngko tertuju pada jumlah ribu riban tu jer…lupa tentang ‘EFFORT’ sebagai harganya..

      aku tak join lagi pun bisnes ni tapi aku nekad sikit masa lagi aku nak buat…sebab aku yakin aku dapat buat income dari biz ni…sayang agak lambat skit awarenya…peace….:))

    • Uish…jon…jon…
      Sabar…PB faham…kerana duit manusia boleh jadi macam2…ada yg lupa diri…ada yg ilang ingatan…
      Tapi kita yang waras ni jangan r mendoakan sesuatu keburukan terhadap orang lain…takut nanti Tuhan balikkan doa tu kepada kita…
      Sabar dan terus berdoa…semoga dibukakan hati mereka yang terlibat untuk pulangkan apa yang patut jadi milik anda…jika ianya x kembali pada anda…anggaplah itu bukan rezeki anda…dan percayalah bahawa Tuhan sedang merancang yang lebih baik untuk anda dan keluarga…semoga anda berjaya Jon…

  28. KEPADA SEMUA YANG KENAL MOHD FAIZAL RIZAL YANG BAWAK KETE VIOS PLAT JOHOR JHRXXXX. WARNA HITAM. MUKA ALA-LALA JEPUN TU. JANGAN PERCAYA CAKAPNYA. ITU BAPOK NIPU LAGI. JAGA-JAGA DAN HATI-HATI ORANG MACAM NI.

    BOLE BLAHHHHHH !!!

    • Marquis Achik (Khairul anuar) dan Marquis Nik Yaya, naik SLK 200, tu just wayang jerk. Menyampah aku tengok. Kata jerk nak tlg org, tapi brg aku pun ade yg x dpt lagi, duit aku dh lesap…Diorng ni kata je gaji 5 angka, klau cmtu kan senang jerk klau ko bayar balik gantu rugi duit aku tu balik.. pastu ko ambik la brg2 ko yg kononnya bernilai sangat tu.

      Diorg dua org ni ckap jer manis (janji kosong),mse mule2 nak join, mmg aku mule2 xnk join pun. Klau kita kata x nk join cmfrm kene brain wash la dgn diorg kat situ smpai merah2 muka. Ni semua mmber aku tu jugak la punya pasal bwak aku gi situ (menara HLA, jln Pinang)

      Korng ni meniaga cari duit dgn cara menipu prospect, supaya bile dh join nnti, kita pulak yg disuruh menipu dgn menggoreng prospect utk join benda ni? kire halal ke duit yg dpt tu?!!??? Klau nk meniga pun buat la dg cara yg betul…company x salah, tapi mangkuk dua ekor tu dgn dalang2 diorg ni la punya pasal…..Habis DUIT aku cmne ni weh? bagi balik la….aku nk cencel drpd perniagaan haram ni…!!!

      • kesian kat ngko…tapi nick tu patut tukar bukan mangsa rz tapi mangsa marquis achik and nik yaya…

        pergi la rujuk kat hq rz mcm mana nak cancel..setahu aku company ada buy back policy..

        expert2 tolong la mangsa seorang ni…

      • Btol kata lalai toh…uish…nie mesti main terjah jer bile mula2 nak join ari toh…orang nak berjaya dia nak berjaya…dah tu…bile x berjaya nak salahkan orang lain…cube muhasabah diri dulu sebelum nak kata dan kutuk orang…awak tu hebat sangat ke mangsa rz…bawa2 lah bersabar byk2 ea…istighfar k…kalu ea pun diaorang bawa SLK 200…tu dah rezeki diaorang…kenapa nak dipertikaikan…masing2 dah ditetapkan rezeki masing2…jadinya…apa yang perlu dilakukan adalah berusaha…mungkin bukan dalam biz nie…tapi bermulalah dengan usaha…yang pertama…jangan dok salahkan orang lain di atas kesilapan…kesalahan serta kelalaian diri sendiri…k…semoga awak berjaya mangsa rz…

  29. korang tahu x kedai mana yg boleh jual balik barang-barang lamberger asential oil dan estebel,aku nk jual la suma brg aku 2,leh contact aku 019-3793342,harga leh runding diskaun lg..compem ni aku jual.

    • Kenapa mesti di jual…x berguna ke produk tu???

  30. Cheating or not cheating ppl? that depends on how u convey ur self… the truth is those succeeded work very very hard and convinced a lot of people before they are successful.

    If they are not cheating, then their mind will be “yeah, everyone who become my down line will be successful if they try hard!”… naive, but not cheating… for those who cheating it will be “I will just get as much ppl to join me as possible, if they succeed good for me, if they fail, i still earn”… how can u differentiate? no u can’t, it is all hidden under their smile…

    so, looking at the fact that those who earn are many around 5% of the total ppl joined, it is not because the remaining 95% didnt work hard, but because this is a pyramid type of marketing hence it is an unwritten law that no matter how successful the business become it will always have 95% who might and might not become the top 5% in the future…

    If u r naive enough to think that it is the 95% of the people will surely have the top 5% earning in the future, u already omitted the fact that it will produce another 20 fold of the ppl with that 95% income

    calculation = (100% / 5% x 95%)

    while some may say, it is because those who think too much and calculate too much that they become unmotivated to make what we wan into reality, i rationally believe that something so risky is not an investment but a gamble…

  31. Untuk maklumat semua yang pernah menjadi ahli Nodus kini Syarikat Nodus telah bertukar pemilik iaitu milik penuh bumiputera. Konsep Nodus sekarang ialah MLM dan berkuatkuasa bulan April 2010. Saya sekarang pangkat E Manager dan sekiranya berminat menjadi ahli Nodus boleh mendaftar dengan saya. Maklumat terkini boleh layari http:www.nodusruzaman77.blogsp ot.com atau emailkan saya m.ruzaman@yahoo.com. Tel: 0174806404. atau 0122945634

    Jika ingin sertai Nodus dengan nilai RM665 anda dah jadi Manager dan memperolehi bonus syarikat sampai bila-bila. Buat masa sekarang tak perlu mantain beli barang lagi sebab syarikat dok cari pemimpin dalam Nodus. Selepas cukup sasaran syarikat baru kena mantain untuk dapatkan bonus. Namun begitu kalau anda sertai Nodus selepas syarikat dah cukup sasaran atau target bonus syarikat tak dapat walaupun masuk dengan nilai yang sama dan mendapat bonus yang lain sahaja . Kalau ingin mengetahui lebih lanjut layari http:www.nodusruzaman77.blogsp ot. atau email ke m.ruzaman@yahoo.com

  32. ape da,,,kalau orang nak brjaya korang kutuk macam2…tapi kalau orang berjaya dari kuarga korang buat muka xtahu malu plak g minta tolong,,,sedarilah wahai geng2…kalau hidup hanya berbekalkan 1 ringgit apa yang boleh beli kalau kita xtambah kewangan kita untuk jadi lebih baik…cakap ja pandai tapi duit xda…jangan berlagak nak ceramah itu xbetul,,sana xbetul…cermin diri dulu

  33. salam semua….
    kepada yang tidak berminat nak join MLM aku harap korang success dengan apa yang ada dan apa yang korang dapat. semua perniagaan ada cabaran, sedangkan nak buka kedai runcit pun ada cabaran. untuk partner yang nak buat MLM DCHL ni adalah cabaran yang korang tempuhi dari parasit2 alam maya. DCHL sudah terlalu gah sekarang, jadi banyak yang ambil kesempatan gunakan nama DCHL bagi mengaburi mata prospect. teruskan usaha dan success dalam DCHL. 1st pergi lah office untuk lebih detail informations..

  34. Saya baru join perniagaan ni.. Sebenar2nya.. Betul ke boleh untung dgn cari downline je ni….explain please..

    • hmm..sy dulu mq tp kuar psl team syn sume dh kuar wat one com. setup company sendiri.. basiclly dr pengalaman kan..bisnes ni boleh buat psl product dia bgs..tp sy nasihatkan jgn concentrate pd recruiting people tp pada direct sales..cr customer utk beli product lg bagus..jgn cr partner..guna konsep mlm lain cm avon, tupperware, cosway n etc..cr cusstomer then klao diorg nak harga dealer diorg reg la jd ahli..lg safe mcm ni..xyh la invest byk2..habis duit n tgg hutang je..kalo wat cmni insyaAllah lg kukuh..jgn tgk duit yg masuk ribu riban tp tgk longterm market produt sbb product yg tentukan bisnes kita leh kekal ke x..so kalo ade pelanggan tetap..maknanya kukuh la..ok? gud luk..

    • Betty…x dinafikan…bile seseorang tu join biz…pasti nak untung…tapi bile dipikirkan balik…apa keuntungan kita dengan mengutuk orang yang nak berjaya…sekurang2nya mereka mencari dan lakukan sesuatu untuk berjaya…keuntungan bukan hanya dengan mencari downline sahaja…tapi jika anda join biz neyh dengan hati yang tulus dan ikhlas…anda bukan sahaja mendapat keuntungan…tapi kepuasan…bukan sekadar keuntungan semata2…tapi secara tidak langsung u akan belajar sesuatu…senang cerita lebih daripada sekadar biz…iaitu tentang kehidupan…percayalah!!!yang penting mesti ada keyakinan…u pown dah join…jadinya…buat lah bersungguh2…jangan hangat2 tahi ayam jerk…tu yang gagal di tengah jalan…kay….semoga berjaya…

  35. Hi.. its interesting to get to know further about RZ company, please enlighten me whoever already join in this as distributor which the invois quite confusing, why the new distributor been name as sponsor? urgently i need info about terms and conditions as iv been inform by my client they didnt provide a copy of the agreement for the new distributor except the distributor inspection form and invoice of purchase of the price..thanks

  36. simple je bende nie bergerak…yg dah tertipu..akan tipu org utk dapat kan duit die balik…yg dah tpo org lak makin kaye sbb yg dah di tpo olehnye dah tpo org lagi…sampai mampus pn la tpo2 nie x abis…so xyah la kne tpo…nnt korg kne tpo org..sampai mampus pn la dose korg jalan…korg pk la dr duit korg join la die rolling duit..so jangan la masuk k…pikir la 1000X..

  37. hi guys.
    nk tya mcmnana diarg bleh beli kereta besar2 if this MLM xbetul..

  38. sapa yang dah tertipu saya ada idea..masuk web ni mari buat aduan beramai-ramai.satu dua aduan dia bleh tahan la,,kalau dah beratus beribu org kena tipu wat aduan.x ke mampos dorang..plissss pliss jom buat aduan berapa minit jer pun,,,,sy dlam usaha nak stopkan adik sy dr trus terjebak,nasib dia br masuk 2ribu.sy syg adik sy yg msh mentah dan snang trtipu pleh taktik kotor dorng ni tayang2 keta mewah apa smua…bila sya pi ofis bantai bahasa english xda satu pun dpt jawab dgan btul.tp ckap jadi jutawan.

    mari buat aduan ni web2 ini

    http://www.pcb.gov.my/

    http://www.nccc.org.my/v2/index.php/e-aduan

    e-aduan@kpdnkk.gov.my

  39. almost join this kind of biz…if im not mistaken dulu company ni ‘bertakhta’ atas nama DCHL~Friendsclub. maybe public dh tau tactic diorg ni…dh tukar nama ke RZ corp plak. ermmm…sdiri mau ingat.
    bukan nk sebelahi mana2 pihak..cuma nk share pendapat. kwn baik a.k.a my sedara dh join biz ni. 6 bulan pertama je nampak rancak n mewah…skrg tidak lagi. n saya sangat berjauh hati dgn dia hanya kerana saya menolak ‘jemputan’ dia utk join sama…mcm2 kutukan dia ckp kat sy (e.g: fikiran cetek x join…hdup di KL perlu site income n inilah jln keluarnya..rugi yg amat besar x join..etc)

  40. MLM?RZ CORPORATION?DCHL? mengarut, merapik sume tu. lojik ker bli lamp
    berger dgn harge rm2500. pastu org atas ko dpt komisen rm2300, terang2 lampu
    harga 200 jer. balen dia kasi upline ko. pastu cr lg org, adoi….. bisnes ape ni.

    opening npi mcm orang takde iman, mcm kejor duniawi je. kate wat majlis ilmu
    tapi terkinje-kinje mcm orang kene rasuk. mana adapnya majlis ilmu. siap jerit-jerit lg bila marquish pujaan dorang keluar naik pentas. Naik pening aku dok dalam tu. kate

    cerita bab marquish ni mmg kelaka la. korang perasan tak dorang ada galas beg kecik tu. korang tau ape ada dalam beg tu.
    1. resit dorang beli beg tu yg harga ribu-ribu.
    2. resit dorang beli pakaian yg ribu-ribu tu.
    3. slip gaji dorang keje dulu bgn slip gaji keje kt rz corporation.
    4. pastu resit downpayment kete-kete mewah yg dorang pakai tu….
    lu pikir lah sendiri, klu real bisnes man dorang tak tektik mcm ni. memalukan jer.
    lg buat mcm tu kan menunjuk-nunjuk. riak di kalangan mereka. inilah teknik bisnes dorang ni.

    pastu klu kita cakap takda modal, dorang suggest wat loan plak. hadoi…. ingat senang2 ke nak decide nak wat loan, andang la jauh sket. yang dorang berjay a tu kira rezeki dorang la. mungkin rezeki kita kat lain.

    aku totaly rejeck mlm. sory. just my opinion.

    • Untuk modal 2500 apa yg anda dapat ye? ada dgr marketing plan betul2 tak?

  41. Relax-relax..sume na bergaduh na bertekak ni nape?
    Be a professional la bro..Rz Corp ni perantara je..DCHL tuh company yg menyewa kt negara Malaysia ni..Aku ta join lg business ni..Tp aku tau business ni boleh pergi..Marketing Plan dorg ok jugak..Pada mereka2 yg akui telah tertipu tuh..Korg paham ta konsep company nie? Kalo korang rase ta yakin, tayah join..Setiap benda yg kita buat, mesti ade risikonya..Mesti ade turun naiknya..tayah na buruk2kan org lain…cermin diri sendiri dlu..Ko confident ke tidak..kalo yg kene invest beribu-ribu tuh, kalo korang rase ta mampu, tayah join…ape korang dapat maki hamun kat dalam ni? marah2 kat dalam ni? Dosa je yg korang dapat tau ta…? Kalo Rz Corp ni na menipu..Itu antara dorg n Tuhan lah..bukan urusan ktew..Come on la..ktew Malaysian ok..MLM bukanlah satu2nye jalan utk dapatkan duit..Keje Gov bersepah beb .. Keje swasta pn bersepah..Rajin ta rajin je..Guna otak utk berfikir bro..Akal yg diberi tuh, gunakan utk berfikir..bukan utk menjatuhkan org lain…Rezeki masing2 lain bro…Tuhan da tetapkan rezeki masing2..ktew as manusia ni kene rajin berusaha..mane ade duit jatuh dari langit..Fikir-fikirkanlah..MLM ni ta menipu..Manusia ni yg menipu..So, jgnlah tertipu ok? Hidup kene maju bro…sampai bile na terkurung ..

  42. Bentuk MLM yang Haram atau syubhat?
    Ada beberapa bentuk sistem MLM yang jelas keharamannya atau keraguannya, iaitu apabila ia menggunakan sistem berikut :

    1) Harga tinggi dari biasa :
    Menjual produk yang diperjualbelikan dalam sistem MLM dengan harga yang jauh lebih tinggi dari harga biasa, ia adalah amat tidak digalakkan menurut Islam malah menurut sebahagian ulama, aqad seperti ini adalah terbatal. Tatkala itu, ia digelar ‘Gabhnun Fahisyh’ menurut istilah ulama Fiqh. Hukum jualan secara ‘Ghabnun Fahisy’ ini diperbezakan oleh ulama antara harus, makruh dan haram. (Durar al-Hukkam Fi Syarh Majallah al-Ahkam, klausa no 356, hlm 369). Bagaimana Nabi SAW pernah mengisyaratkannya sebagai suatu kezaliman jika berlaku kepada orang yang tidak mengetahui selok belok harga barang. (Al-Qawaid, Ibn Rusyd, hlm 601)

    Apa yang ingin saya nyatakan ‘Ghabnun’ di sini adalah yang dibuat dalam bentuk penipuan harga kepada orang awam, iaitu harga yang sengaja dinaikkan kerana merangkumkan yuran penyertaan dalam system priamid.

    2) Sistem Pyramid…:
    Secara umum ‘Multi Level Marketing’ adalah suatu cara perniagaan alternatif yang berkaitan dengan pemasaran yang dilakukan melalui banyak level (tingkatan), yang biasa dikenal dengan istilah ‘Upline’ (tingkat atas) dan ‘Downline’ (tingakt bawah), orang akan disebut ‘Upline’ jika mempunyai ‘Downline’. Pokok utama dari perniagaan MLM ini digerakkan dengan jaringan ini, sama ada yang bersifat ‘vertikal’ atas bawah mahupun ‘horizontal kiri kanan’ ataupun gabungan antara keduanya. (Lihat All About MLM oleh Benny Santoso hal: 28, Hukum Syara MLM oleh Hafidz Abd Rahman, MA)

    Semakin banyak anggota baru bermakna semakin banyak jualah bonusnya. Ini adalah bentuk riba kerana memperdagangkan sejumlah wang untuk mendapat sejumlah lebih banyak yang lain di masa hadapan. Ia merupakan satu bentu Riba Nasiah dan Riba Al-Fadl. Hal yang sama juga hukumnya bagi perusahaan MLM yang tidak mempunyai produk bersungguh dan berkualiti, sebaliknya produk miliknya hanyalah berupa apa jua produk yang hanya dijadikan sebagai alasan pembelian. Malah harga sebenar produknya juga adakalanya jauh dari harga yang dijual kepada ahli (sebagai contoh dijual produk web komputer, sedangkan haragnya jauh lebih tinggi dan si ahli pula tidak mempunyai komputer pun). Pada hakikatnya, si ahli bukannya ingin membeli produk itu, tetapi untuk menyertai rangkaian serta memperolehi wang darinya. Ia juga termasuk dalam yang diharamkan. Hal membeli produk tidak benar dengan niat utama memasuki rangkaian dan mendapat untung dari rangkaian ini telah difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Al-Lajnah Ad-Daimah Arab Saudi no 15/192-193.

    3) dua akad jual beli dalam satu:
    Terdapat juga unsur mirip “shafqatayn fi shafqah”, atau bay’atayn fi bay’ah, (iaitu dua aqad jenis jual beli dalam satu) yang dilarang oleh Baginda SAW dengan pelbagai lafaz antaranya : ”
    نهى رسول الله صلى الله عليه وسلم عن صفقتين في صفقة واحدة
    Ertinya : “Rasulullah SAW melarang dari membuat dua belian (aqad) dalam satu aqad” ( Riwayat Ahmad, Al-Bazzar ; Al-Haithami : perawi Ahmad adalah thiqah ; 4/84 )
    Ini berlaku apabila ada sebahagian syarikat MLM yang membuka pendaftaran ahlinya, setiap ahli perlu membayar sejumlah wang disebut yuran, tidak dapat dipastikan samada yuran tersebut untuk membeli kedudukan di dalam rangkaian ataupun membeli produk. Pada waktu yang sama, dengan termeterainya keahliannya itu, ia akan menjadi wakil pula bagi syarikat untuk merekrut ahli baru, maka tindakan MLM seperti ini, boleh dikatakan termasuk dalam kategori hadis : shafqatayn fi shafqah, atau bay’atayn fi bay’ah. Ini kerana, dalam hal ini, orang tersebut telah dikira melakukan transaksi aqad Mu’awadat (kontrak pertukaran hak kewangan) bila membeli produk atau menjadi ahli dan dalam masa yang sama masuk dalam satu jenis aqad lagi iaitu perwakilan (untuk menjualkan produk itu kelak di samping mencari ahli baru) dengan komisyen tertentu. Maka, praktis seperti ini jelas tergolong sebagaimana hadith di atas.

    Sebarang kemushkilan, email saya di mhh_eng@yahoo.com

    • mhh_eng@yahoo.com tu ada “underscore” di antara mhh dan eng.

      Moga post itu mendapat teladan dan manfaat bagi kita yang memuliakan agama…

      wassalam.

  43. A’salam…saya bru nk berjinak2x dgn biz nie sbb sy dh dgr ABP n gi NPI pun. tp bila baca komen2x diatas xbyk feedback dri partner2 yg leh tlg pthkan -ve comment dr org yg xsupport biz nie.. jgn bg fdback “sy dh cuba n berjaya la, sbb org tue xnk berjaya la n etc.. “..Comment2 tue wat sy pth semangat balik.

    Dulu sy mmg xsuka MLM tp bukn la smpai thap yg sy xleyh dgr.. Cuba la partner2 skalian xplain skit at least org tau secara kasar ap sbnrnyer jln biz nie.. n clearkan segala kemusykilan psl bsnes nie.. sy tau ABP xleyh sng2x citer ka org.. at least give us some light.

    People tend to ignore this biz ‘coz they know nothing..

    • I pn baru join.So far yg buat i tertarik dgn MLM ni 1st sbb marketing plan nye..2nd sbab budaye dlm ofis tu.Dlm ofis RZ xde istilah ko upline or downline.mksd aku people gathered together x kira level and sharing experience.Yg penting sy join bende ni sbb future sy.Klu tkat nk keta besar da lme sy x join :D

    • Saya pun baaaru je join. But, alhamdulillah, takat ni, my leader (upline kepada my upline), di Bandar Tun Razak, jelaskan pada saya dengan saya khusus.

      1. Aliran
      Dalam biz ni, yang aku paham, org bawah juga boleh makan org atas. Jadi, adakah ini sistem piramid? Tak….. Piramid, adalah sistem yang salah. Dari atas, saaaaampai lah bawah, org atas akan makan hasil.

      Dalam biz ni, org atas dapat komisyen sampai 6 peringkat je.. Termasuklah aku, aku ley dapat komisyen tingga tingkat ke-6 sahaja.

      Jadi, macam mana aku nak makan org atas aku? Maksudnya, income aku, lebih daripada income upline aku.. Kita buat, just serangkai je.
      Iaitu, downline aku punya downline, punya downline, punya downline … sampai la yang tangga ke 6.

      ————————————————————————————–

      Kita kategorikan untuk upline aku, kategori X.
      Downline aku, si a,
      b, downline kepada a
      c,downline kepada b
      d, downline kepada c
      e, downline kepada d
      f, downline kepada e

      Network si X.
      X dapat komisyen 5% dari aku punya punya network
      X dapat komisyen 3% dari si a punya network
      X dapat komisyen 2% dari si b punya network
      X dapat komisyen 1.5% dari si c punya network
      X dapat komisyen 1% dari si d punya network
      X dapat komisyen 1% dari si e punya network

      Network aku
      Aku dapat komisyen 5% dari a punya punya network
      Aku dapat komisyen 3% dari si b punya network
      Aku dapat komisyen 2% dari si c punya network
      Aku dapat komisyen 1.5% dari si d punya network
      Aku dapat komisyen 1% dari si e punya network
      Aku dapat komisyen 1% dari si f punya network

      jadi, manakah tangga yang aku dapat lebih daaripada upline aku? Iaitu, tangga yang ke-6, si f. Sebab, upline aku tak dapat komisyen daripada si f punya network.

      Faham x? Tadi, penerangan, yang mengatakan DCHL bukanlah mengamalkan sistem piramid, tetapi, mengamalkan konsep piramid.
      Apakah sistem tanpa konsep, betul?
      Macam ni.. 7E, guna konsep aliran berganda. tapi, kita taknak jadi macam 7E, tapi, kita pakai konsep (cara) dia running biz dia.

      Faham x? Tadi, penerangan yang mengatakan DCHL guna konsep piramid. Kenapa pakai konsep piramid?
      Kalo tak pakai konsep tu, watpa join biz macam ni!! Lebey baik takyah join, sebab memang takde untung r. Kita buat, nak untung. Betul? Tapi, kita kena tolong downline kita jugak. Sama2 kita naik!!

      Aku tak peduli upline aku income berapa. Tapi, aku peduli, aku income berapa. Aku buat, untuk aku!! Aku dapat lagi 95% berbanding dengan upline aku, yang makan 5% je, untuk tangga bawah aku.

      95% berbanding 5%, mana lagi besar? Aku lagi besar!! Tapi, kenapa bagi 5% kat upline?

      Beb, dia dah invite ko dalam ni pun dah cukup bagus. Dia tak paksa aku masuk pun. Aku tengok business plan, aku setuju, aku buat.

      Aku baru je join NPI di Matrade, Duta minggu lepas. Awesome!! Cuma, aku tak ske jerit2. Itu je. Aku bukan nak jerit2, aku nak sykt punya marketing plan. Mantaap berbanding yang lain!!

      Siyesss!!! Aku dulu nak kena jual barang, untuk dapat komisyen. Sykt bagi komisyen kat aku sikit, dan sykt dapat banyak. Beb, aku yang g jual berpeluh2, tapi sykt dapat banyak. Ini tak adil!!

      Dalam DCHL, ia berpatutan. :)

      Jadi, fikir2kan lah.. :)

  44. bermacam macam komen dan pendapat di kongsi di sini termasuk yang positif dan juga negatif pasal bisnes company DCHL ni…yang pasti yang mana satukah yang betul?saya percaya,setiap orang yang berkongsi pendapat itu adalah orang yang mengetahui pasal bisnes ini dan mungkin yang telah pun menyertainya.tetapi sejauh mana keberkesanannya?itu yang saya mahu tahu…

    kalau di ikutkan,saya ni mmg x meminati bisnes MLM kerana merasakan bisnes begini selalunya menipu ahli ahlinya….ini saya ambil dari kes kes kawan saya yang telah pun mencuba pelbagai jenis MLM….

    tapi baru baru ini saya telah diperkenalkan dengan bisnes lamps berger ini…kawan baik saya yang kenalkan….seperti biasa,org dlm bisnes ini sememangnya akan brainwash kita….kata-kata mereka amat berbisa jika kita ini tidak control minda kita….namun setelah saya mendengar,melihat dan mengamati bisnes ini,ia membuatkan saya rasa tertarik untuk mencubanya…..

    saya sekarang dalam proses untuk mengumpul segala maklumat,memupuk keyakinan saya untuk bisnes ini..apa sahaja bisnes jika kita tidak join maka kita tidak akan tahu…kita tidak boleh sekadar mendengar cerita yang disampaikan orang lain…dan kena ingat,untuk menceburi bidang bisnes,kita tidak boleh takut untuk mengalami kerugian kerana itulah salah satu punca kejayaan….

    modal yang kecik pastinya pulangan yang kecik dan modal yang besar pastinya pulangannya pun besar..itu baru dinamakan bisnes dan ianya setimpal….

    saya rasa,apa saja yang kita lakukan,mestilah dengan penuh komitmen untuk jayakannya…kerana itulah kunci kejayaan….jika betul betul kita buat dan tidak menipu,maka allah akan memberi kejayaan kepada kita….itu kita semua mesti percaya….dan rezeki ada dimana mana….tidak mencuba maka tidak tahu….takut mencuba jangan mencuba….itu saja saya nak kongsi setakat ini….

  45. Senang cite xyah ekot MLM…ada modal buka je Gerai jual burger or air tebu…nampak juga hasil dari titik peluh diri sendiri…aku lbih mmandang tinggi orang2 yg bgerai kat tepi jalan nie dbandingkan org yg join MLM yg selalu nak paksa org masuk..ape kejadah nye ekot mlm??puiiii…..

  46. saya macam bermintan dngan bisnes ney,.tpy macam mana saye nak pasty kan syarikat ney tidak mnipu,.walaupn secara zahirnya dchl ney dah ada lsen dengan kpdnhep,. sama dengan bisnes2 yang laen,.pelbagai leen ditunjuk kan untuk meyakinkan orng untuk masuk kew dalm bisnes partner dy,.,tpy alih2 menipu jugak,.yang rugi ahli yang telah melabur beribu untuk masuk kew dalm shaer partner,.dengan siape saye perlu rujuk klu bisnes ney menipu atau merugi,.?? saye perlu berhubung siape??tidak sama yang di war war kn,.sye perlu pasty kan dengn lebih detail sbb kte kene labur kan hampir 2500..,dan bukanye singgt due hngt,.adakah dengn melaburkn 2500 sya akn dpt income yng sepatut nya ,. dan bila dipikir2kan,.bisnes ney lebih kurang sama dengan bisnes yng laen yng tidak betul konsep nye,.tq

    • Sy da laburkan 40K.Alhamdulillah sy x menyesal sikit pon.Sbb nawaitu sy join MLM ni sbb nk bg ksenangan kt kuarga sy.

      • kesian tgk korang yg naive pasal bisnes.org yg join dchl ni terdiri dari 10 golongan manusia iaitu bodoh,senang diperbodohkan,tamak,menipu,ditipu, tertipu,ego,nak cepat kaya,pendek akal dan lurus bendul.

  47. Assalamualaikum w.b.t.
    Sy akui mmg sy join RZ corporation tuk mndptkan duit smpingan.
    dan sy akui sbelum ni sy ada buat banyak biz secara aktif mahupun pasif. Apabila da belajar bab biz dgn seorg yg bpangkat abg dan juga beliau tlah mpunyai sebuah francise dbawah nama sndiri. beliau akui bhawasanya MLM ada slh satu cbg yg termasuk di dalam cbg2 biz. Beliau pernah mnyertai MLM ttpi mlgnya ditipu krana tidak siasat latar blkang syarikat terbabit di dlm pndaftaran KPDN.
    bagi sy yg msh muda di dlm biz yg pernah sy ceburi, semua orang akan ditipu sekiranya tidk berhati2. Tun Mahathir Muhammad sendiri telah menyatakan bhwasanya MLM adalh sebuah peluang yg baik untuk semua yg meminati biz. Jika anda adalah seorg yg mempunyai perwatakan seorg ahli perniagaan. semestinya anda sendiri akan merancang biz anda dgn baik. jadi disini sy bhasrat ingin menberitahu kawan2 semua. Jika anda berminat di dlm bdg MLM anda mestila siasat terlebih dhulu bsama dgn KPDN samaada syarikat terbabit mempunyai lesen mahupun tidak. semua syarikat ada no lesen. so siasat sendiri. Pengalaman rakan2 sahaja tidak cukup, krn kbyakan rakan sy yg tlh pun di tipu sblm ini di dlm bdg MLM mereka sndiri yg bermasalah, jdi jgn nak salahkan syarikat atas kesalahan sendiri.

    Tentang konsep : anda mesti memahami setiap biz yg berjaya kebanyakan konsepnya adalah copy n paste. Sblm sy terlibat ddlm bdg MLM, sy turut mempunyai biz memborong baju yg sy copy paste konsepnya daripada syarikat yg sedang berkembang dan berjaya.
    TQ

  48. maaf mencelah. perumpamaan yg mudah untuk semua.

    BERATUS RIBU RAKAN2 KITA TELAH BERJAYA UNTUK BERSAMA2 MEREKA YG SEDANG DLM USAHA UNTUK MENCIPTA KEJAYAAN DI UNIVERSITI TERKEMUKA DI DLM MALAYSIA. TETAPI MENGAPA HANYA SEBILANGAN KECIL SAHAJA YANG BERJAYA SETELAH KELUAR DARI UNIVERSITI.
    BEGITULAH PERUMPAMAAN DI DLAM BDG MLM.
    JAWAPAN NYA : USAHA YANG SEDIKIT TETAPI MENGHARAPKAN KEJAYAAN.

  49. Hai, sy baru 17 tahun daaaaan sy tengok abang2 & kakak yang dok mengutuk pasal mlm ni rasanya tak berfikiran terbuka. Cepat sangat give up. Apa yang diorang fikir “apesal aku tak kaya macam mq, count semua? diorang tipu aku ke?”. Holah, diorang berusaha. Tapi anda? Tak lama lagi sy nak habis spm dan akan join benda ni serta merta. Comment2 yang tak memberansangkan sikit pun tak perngaruhi sy utk tarik diri dari benda ni. Yes, sy dah bagi duit awal awal dekat sepupu sy utk join benda ni. Risikonya cuma, kalau sy malas, sy takkan dapat berjaya. So abang abang kakak kakak, “kejayaan takkan datang bergolek”. Tolonglah berfikiran positif. Kalau sy yang berumur 17tahu boleh berfikiran jauh tentang benda ni, knp korang tak? Nak kata sy masuk benda ni sebab sy tak pentingkan education tak jugak. Sy ambik course account dan insyaallah akan tetap lanjutkan pelajaran sy ke IPTA nanti. Sekurang kurangnya, kalau sy ada duit sendiri, sy takperlu guna duit parents or PTPTN. Fikirlah sendiri ye :-)

  50. WHATEVER U WANT TO BE..BE THE GOOD ONE.WHAT LIES IN THE POWER TO DO..LIES IN THE POWER NOT TO DO.
    Jika ahli berdaftar menyertai MLM dengan yuran tertentu, tetapi tiada sebarang produk untuk diniagakan, perniagaannya hanyalah dengan mencari orang bawahanya (downline), setiap kali ia mendapat ahli baru, maka diberikan beberapa peratus dari yuran ahi tersebut kepadanya. Semakin banyak anggota baru bermakna semakin banyak jualah bonusnya. Ini adalah bentuk riba kerana memperdagangkan sejumlah wang untuk mendapat sejumlah lebih banyak yang lain di masa hadapan. Ia merupakan satu bentu Riba Nasiah dan Riba Al-Fadl. Hal yang sama juga hukumnya bagi perusahaan MLM yang tidak mempunyai produk bersungguh dan berkualiti, sebaliknya produk miliknya hanyalah berupa ruangan laman web yang tidak berfaedah buat kebanyakkan orang, atau apa jua produk yang hanya dijadikan sebagai alasan pembelian. Malah harga sebenar produknya juga adakalanya jauh dari harga yang dijual kepada ahli (sebagai contoh dijual produk web komputer, sedangkan haragnya jauh lebih tinggi dan si ahli pula tidak mempunyai komputer pun). Pada hakikatnya, si ahli bukannya ingin membeli produk itu, tetapi untuk menyertai rangkaian serta memperolehi wang darinya. Ia juga termasuk dalam yang diharamkan. Hal membeli produk tidak benar dengan niat utama memasuki rangkaian dan mendapat untung dari rangkaian ini telah difatwakan haram oleh Majlis Fatwa Al-Lajnah Ad-Daimah Arab Saudi no 15/192-193.

  51. saya bekas ahli bisness ni pada 2007.jangan la masuk.pancing lebih byr rm2500.pastu dh masuk,story lain plak keluar kena labur RM 30k.Ada duration selama 3bulan kalau tidak dapat buat boleh jual balik produk tersebut tetapi kehilangan 30%.disebabkan selama 2 bulan setelah melabur RM 30k tu makin lama makin nampak menipunya saya buat keputusan untuk menjualnya kembali.so ingat habis disitu tetiba tahun lepas keluar pulak surat mengatakan saya ada langgar law bodoh dorang tu.kena bayar balik RM2.3K.saya pun pelik kerana saya tidak difahamkan sebelum saya masuk pada 2007 lalu.dan yang paling pelik kenapa setelah beberapa tahun baru nak mintak.saya tidak berhutang apa2 pun dgn mereka.banyak sebenarnya tipu helah mereka ni.sampai sekarang saya still berhutang dgn pihak bank pasal nk buat modal RM30K tu.well,i learn my lesson now.tiada guna untuk disesalkan.nasi dah jadi bubur.see u in court rz corporation…

  52. Congratulations. I am sure that you have made money from the score A program. Go for it.

    On the other hand if you are serious to make bigger money please use videos…its with great impact …It is known as Myvideotalk

    Go to http://jasminjutawan.tv

    Email me : jasmin61@streamyx.com

    jasmin

  53. to: steven yap, i’m agree with u…sy mmg x mau join benda2 gini..karang diri sendiri yg merana…sy pandang tinggi dengan org yg berniaga di tepi2 jln atau pun ada kedai sendiri yg penting drg guna hasil kudrat sendiri untuk mencari rezeki. kereta&rumah besar boleh beli jika kita berusaha dengan duit yg kita usaha sendiri dan bukan dengan cara menipu org lain..sy x sangka kwn yg sdah lama tdak berhubung tiba2 hubungi sy dlm beberapa hari ini..tujuannya hanyalah untuk kenalkan mlm ini..saya kata pada diri sendiri lebih baik tak pyh bekawan drpd bekawan dengan org yg penipu…dengan ilmu yg saya ada dan dengan tulang empat kerat yg saya ada saya yakin boleh mencari rezeki yg lebih baik lagi..dan bukan semata2 untuk ikut kwn sorang ini…

  54. hi… saya baru lagi dlm hal mlm nie. baru2 nie sy da attend NPI kt jln duta. mula2 kawan sy tu ckp da event kerjya tp bila smpai sna, sy tgk sumer org bertegor satu sama lain mcm dh knl lama. malah, kawan sy ntu pun rasanya semua org dia tgor. waktu tu sy xpk apa2 lagi mungkin dia knl sumer org., tp makin lama tgu kt luar dewan tu, makin ramai yg dtg. siap pakai blazer bagai.. so, bila dowg ckp dh boley masuk dewan, 1st time kaki sy melangkah, mak ai, punya lar bising ngn music then waktu speaker2 dh mulakn ucapan, ramai lak yg menjerit BETOL!! SAMA!!! rs cm nk pitam pun da.. niat aty sy mmg nk join, tp bila sy teringat pengalaman kwn sy yg lagi sorg nie, di tertipu oleh LUXOR, tkt pun dia.. lepas dowg brainwash sy utk join dowg nie, dowg da ckp kt sy yg sy kena kena pk btol tp jgn bgtau org luar. alasannya org luar xtau psl biz nie.. n yg paling sy xsetuju tu bila da org2 ckp nk bincang parent dlu, tau x dowg balas pe “oh..yg korang dok usung awek korg ke hulu ke hilir tu korang xtanya parents korang lak? bila kamai tunjuk peluan cmnie kirang nk tanya parents korang’.. tersentap sy kejap bila dgr ayat tu kuar dr mulot speaker tu.. tu hak dowg lar nk tya parents ke x… bab nk usung awek tu hal personal lar..jgn nk kait kn sumer tu klu org xmau join…

    kesimpulannya, sy bulatkn kata yg sy xmau join sbb sy xnmpk nyata yg kesenangan tu akn dgn waktu yg singkat.. event waktu dowg wt lucky draw dlm NPI tu pun sy xpnh dpt, ini kn pulak sy nk raih juta2 ringgit… saya sekadar berkongsi. :)

  55. td terbaca komen2 kt atas tu, “kenapa dchl bertukar nm kpd rz corporation”.. apa yg sy dimaklumkan org mmber dchl, klu company dr overseas join in our country after tahun 2000, need to change their name tp utk sapa2 yg join before tahun 2000, xphy tukar tu xpa.. kononnya kerajaan malaysia yg wt undang2 mcm tu. nth lar sy pun xphm. walaupun gaji sy xberapa nk cuko tp at least sy berpuas ati. cuma sy terkilan sbb sy tkt yg kawan sy tu akan tertipu oleh pihak2 berkenaan sbb dia mcm taksub sgt mengejar kekayaan duniawi. mmg lar, duit tu penting pada zaman skrg, tp da mcm2 jalan lagi utk kita capai kejayaan. lagi satu, sy nk tegas kn kn sini, walu kowg ckp belajar tinggi pn xda guna sbb sumer tu hanya da pada sekeping kertas sahaja tp kowg terpikir x, yg tanpa ilmu pengetahuan, kita xkn maju? even Islam pun menuntut agar umatnya menimbal ilmu xkira lar tinggi ke rendah. selagi terdaya, selagi hanya masih ada, so tuntutlar ilmu. pada org2 yg xmau ker xmampu ker xboley nk continued study tolong lar jgn guna ayat ” pe yg korang dpt klu study tinggi2 pun” itu hak masing2. kejayaan bley digapai walau apa cara sekalipun.. klu mmber mlm pk dgn cara nie dowg boley berjaya, so go on lar.. tp klu org xlaen xmau join, jgn lar nk mrh2 downg..

    risiko?? semua tindakan akan ada risiko.. cuma yg timbul kemusykilan kt sini, waktu sy bc agreement dowg, mcm berat sebelah..contohnya individu kena mengaku yg dowg nie buat keputusan sendiri bukannya dr paksaan (padahal smapai pening pale kena brainwash + calling + sms dr c/marquis and marquis sekali), individu tu kena mengaku yg dowg nie buat pinjaman luar dr kemampuan (point nie klu bwk p court kompem individu tu yg kena balik), klu individu da mslh kena selesaikn secara PERIBADI (kenapa bukan officially atau kt ofis???), company boley terminate klu individu tgu melanggar undang2 ke wt salah and so on, individu kena tanggung segala kerugian disebabkn individu tau org bwhan dia sendiri, malah klu company da mslh pun individu tu kena tanggung klu kerugian sendiri (mana letaknya nilai support-mensupport kowg??)… klu new member nk join tp xda modal (RM2500) knpa baron, count,c/marquis atau marquis tu sendiri xkuar kn duit pendahuluan? jawapannya xboley sbb klu dowg kuarkn , then tetiba new mmber xjdk nk join so dowg rugi lar kn?? bukan ke dowg sendiri gak yg ckp, pape hal pun kompem da risiko..so nper dowg xmau amk risiko tu???? lagi pun baron, count, c.marquis,marquis tu nyew gaji kn dh cecah 5angka, 6 angka, 7 angka…xkn lar nk kuarkn RM2500 pun xboley? pastu, klu kita nk join tp xda modal kita terpaksa kena ty loan, pinjam kawan2..blom start biz utang dh menunggu..cmner tu???

    sy syg kn kawan sy tu tp sy xboley nk bgtau dia hal2 nie sbb dia xkn dgr semua nie.. pada yg laen, klu kowg btol nk join kowg kena pk btol2.. nk pakai kereta mewah boley, tp kena pk kita mampu ker x? harga maintenance dia, roadtax n insurance keta, n kamu kena pk jugak klu income kamu bulan2 tinggi, kamu akn di kenakan income tax oleh kerjaan. tu sume kamu mampu nk tanggung ker? klu mampu, go ahead. harap kowg phm pe yg sy cuba smpai kn.maap klu ada yg terasa hati…

  56. rz coperation pada member yang join tu bersiap la untuk menjawab soalan azab nanti….selepas apa yang kami terima.nak tanya satu hal ni napa nama rz corperation tak di daftarkan dalam kpdnkk dan dlm list francais pun x der pun…..penipu ker ni..memang penipu.

  57. ak baru balik ni dari company rz corporatian kt area klCC.,kwn ak kt tmpt blajar dlu tba2 baik ngn ak sjak sebulan lepas,ajk kuar mkn skali,blnja mkan,lepak2 knalkan ngn kwn2 baru,mmg smua masuk kpala,ak pun syok la,2 mlm lpas baru dia crita pasal bisnes ni,dia ckp ada brader sorg tu nk kenalkan psl bisnes ni,ak tpaksa mlayan demi jaga hati kawan,ak g company td memg bsar la,pergi pun demi jaga hati kawan,serius sebab ak pergi memg x iklas langsung…rmai org,memg jujur ak ckp,dari dlu lg ak x penah pcaya langsung pasal bisnes mlM nih,mcm2 ak baca pasal mlm nih….td ak sembg ngn brader count,lepas dia psycho2 ngn advce smua, dia suh byar 2500,tp untg x bnyk,klu byr 30k bru untg byk,tp ak tpaksa la buat loan,so ak dicde memg 30k tu jumlah yg bsar,ak risiko kan jumlah sbnyak tu yg mana ak dah boleh buat tunang+kawen..duit sbnyk 30k bg ak dh bsar sgt,ak memg xbrani ambik risiko jd ak tolak bnda tu..

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

Follow

Get every new post delivered to your Inbox.

%d bloggers like this: